[ English ] [ Shqip ] [ Srpski ]
 
 


FORUM
Na Kosovu najvažnije rešavanje pitanja nestalih
Autor: Veljko Odalović

Veljko Odalović je šef delegacije Beograda u Radnoj grupi za rasvetljavanje sudbine nestalih lica na Kosovu i predsednik Odbora za Kosovo Skupštine Srbije i Crne Gore.

Veljko Odalović
Rešavanje sudbine nestalih tokom oružanih sukoba i nakon njihovog prestanka na Kosovu i Metohiji predstavlja jedan od najprioritetnijih zadataka.

Svi procesi u pravcu trajnog i stabilnog mira, sigurnosti, bezbednosti i na kraju normalizovanja stanja na prostoru Kosova i Metohije, u velikoj meri zavise od rešavanja sudbine nestalih.

Ovo je zadatak kojim se u svakom slučaju najviše moraju baviti naše radne grupe, udruženja kidnapovanih i nestalih, ali i predstavnici međunarodnih institucija (MKCK, MKNL, KFOR, UNMIK), jer bez njihovog potpunog učešća u ovaj proces rezultati će izostati.

Za sada je MKCK najviše angažovan i očekujem da se autoritetom predsedavajućeg radnom grupom za nestala lica obezbedi veće i aktivnije učešće ostalih međunarodnih institucija. Za rešavanje sudbine nestalih sa teritorije Kosova i Metohije tri su veoma važne komponente: humanitarna, pravno-procesna sa krivičnim progonom i politička.

Rad naše radne grupe ne sme biti opterećen drugim dvema komponentama, već samo humanitarnom. To ne znači da se ovim dvema ne treba baviti. Naprotiv. Insistiram da se paralelno sa našim humanitarnim radom, odvijaju i krivično procesne radnje i da se krivično gone svi oni za koje se na bilo koji način utvrdi (postoje dokazi, svedoci, saznanja) da su odgovorni za kidnapovanje i nestanak
bilo kog lica.

Ono što posebno želim da istaknem je naše opredeljenje da se bavimo sudbinom svih nestalih bez obzira ne vreme nestanka, veru i nacionalnu pripadnost nestalih i bilo koju drugu različitost.

U ovaj proces svi moramo da uđemo do kraja odgovorno pošteno iskreno i spremno da do kraja istrajemo da se sve sudbine nestalih razreše. Nalazimo se pred velikim izazovom. Preko 2.700 ljudi se trenutno vode kao nestali. Na mnoga pitanja daćemo odgovore ukoliko nam u tome u potpunosti pomognu privremene institucije na Kosovu i Metohiji, prelazne institucije, Tužilaštvo Haškog tribunala, Kfor, Međunarodna komisija za nestala lica.

Što se tiče organa i institucija Srbije i državne zajednice Srbija i Crna Gora siguran sam da će učiniti sve što je njihova obaveza u razrešavanju sudbine nestalih. I ne samo samo ono što je obaveza, već i mnogo više od toga da bi se ovaj bolan i težak problem što pre razrešio.

U tom pravcu u poslednjih mesec dana je predato 107 tela Albanaca koji su
eshumirani iz masovnih grobnica u Batajnicu, Petrovom selu, Perućcu.

Do sada je iz ovih grobnica predato blizu 500 tela albanaca, a čim se izvrši identifikacija biće predato i ostalih oko 320 tela. Paralelno sa ovim prcesom se u posebnom odelenju Okružnog suda vodi i proces za utvrđivanje odgovornosti za ove zločine.

Na isti način zahtevamo da se ponašaju i drugi učesnici u procesu razrešavanja sudbine nestalih. Moraju se hitno dati odgovori i šta je sa masovnim grobnicama u Mališevu i Volujku, gde su nestali radnici rudnika Belaćevac, kada se planira utvrditi šta se desilo na Košarama, i da li se tamo i danas posle šest godina nalaze neekshumirana tela, šta je sa grobljem na Dragodanu, pravoslavnim grobljem u Prištini, grobljem u Orahovcu i drugim znanim stratištima.

Kada će Tužilaštvo haškog Tribunala odgovoriti na pitanje šta je sa 2.018 koje su haški istražitelji eshumirali 1999. i 2000. godine, a nisu identifikovali. Gde su tela ponovo sahranjena, postoje li snimci, veštaci, tužioci, sudije i drugi.

Kada će Međunarodna komisija za nestala lica saopštiti šta je sa 1.200 tela koja se nalaze kod njih, a do sada nisu identifikovana. Kada će se ovaj proces okončati.

Sva ova pitanja zahtevaju hitne odgovore, porodicama nestalih to dugujemo kao što smo u obavezi da učinimo mnogo više nego što je to do sada urađeno na rešavanju socijalnih, materijalnih i administrativnih pitanja i položaja porodica nestalih lica.

Ovo su pitanja koja prepoznajem kao najznačajnija, pravci na kojima ću radititi i tražim od svih učenika u ovom procesu da zajedno istrajemo na razrešenju ovog najtežeg, najbolnijeg i najsloženijeg koje je bitan preduslov za započinjanje i drugih procesa u normalizaciji stanja na Kosovu i Metohiji.Reakcije | Broj reakcija: 1
FORUM

Govor Don Šan Zefija, Biskupskog Kancelara, Katolička crkva

Međuverska konferencija o mirnoj koegzistenciji i dijalogu
Pećka Patrijaršija
Peć 2 –3. maja 2006. godine.OSTALI ČLANCI
Pročitajte ostale tekstove

REAKCIJE
© 1998-2005 CDRSEE, KosovaLive i Medijski Centar Beta
Odgovornost za sadržinu tekstova objavljenih na sajtu www.kosovakosovo.com u potpunosti preuzimaju Centar za demokratiju i pomirenje, agencija KosovaLive i Medijski Centar Beta. Tekstovi ni na koji način ne odražavaju mišljenja donatora koji su pomogli Albansko-srpski forum za razmenu informacija.