[ English ] [ Shqip ] [ Srpski ]
 
 


FORUM
Pitanje nestalih, najveći teret za Kosovo
Autor: Ragip Zekoli

Ragip Zekoli je šef kosovske Radne grupe za nestale osobe u razgovorima sa vladom Srbije i Crne Gore

Ragip Zekoli
Pitanje nestalih osoba, čak i posle pet godina, i dalje je jedan od najvećih problema ne samo za porodice žrtava, nego i za čitavo kosovsko društvo.

Rešavanje tog pitanja je presudno da bi Kosovo postalo stabilno i potpuno zalečeno društvo. Ne može se očekivati da kosovsko društvo bude zdravo, dok je ta rana otvorena.

Situacija koja je nasledjena posle sukoba 1999. godine, nije bila pbuhvaćena Kumanovskim sporazumom; rešavanje tog pitanja preuzeo je Haški tribunal.

Privremena komisija, koja okuplja sva udruženja angažovana na rasvetljavanju sudbine nestalih (VRIK), osnovana je 2000. godine. Savet za odbranu ljudskih prava i sloboda (CDHRF) takodje je radio na tom pitanjju. Kancelarija za uhapšene i nestale osobe pokrenuta je oktobra 2000.

Pitanje je institucionalizovano marta 2002, uspostavljanjem UNMIK-ove Kancelarije za nestale osobe i sudsku medicinu (OMPF)

Na zajedničkom spisku nestalih, koji je UNMIK sačinio u februaru 2005, nalazilo se 5.172 osoba. Sa tog spiska, 355 ljudi su pronadjeni živi. Sadašnji broj nestalih osoba na Kosovu je 3.064; od toga, 2.340 su Albanci, 523 Srbi, a 201 su pripadnici drugih manjinskih zajednica.

OMPF je ekshumirala 1.196 parcijalnih ili kompletnih posmrtnih ostataka i skoro da je završila sve autopsije. Vlasti u Beogradu su predale posmrtne ostatke 485 Kosovaca. Kancelarija je uspela da identifikuje 951 telo i većina je vraćena porodicama žrtava. Od tog broja, 706 su Albanci, a 136 su iz drugih zajednica. Pronadjena su tela mnogih osoba za koje se smatralo da su nestale. Ova kancelarija je preuzela odgovornost da nastavi sa patološkim analizama posmrtnih ostataka i usresredila se na identifikaciju ekshumiranih tela.

Potpisan je Memorandum o razumevanju sa Medjunarodnom komisijom za nestale osobe (ICMP) radi sprovodjenja DNK analiza. Do sada je radi identifikacije poslato 2.885 uzoraka krvi od oko 2.500 individua.

ICMP je vratila 954 nalaza, od kojih su 727 bili pozitivni, 107 negativni, a 85 su duplirani, bez ikakvih dodatnih podataka.

Bez obzira na ostvareni napredak, ima odredjenih manjkavosti na političkom i operativnom nivou. UNMIK je kasnio sa priznavanjem značaja pitanja nestalih osoba, i neki od sadašnjih problema su posledica nepostojanja pravovremene strategije. Kosovsko osoblje ove kancelarije posećuje porodice i veoma je odgovorno. U vezi sa tim, organizovano je i nekoliko programa obuke.

Glavni zadatak sa kojim je kancelarija suočena je da se proces istrage usresredi na podizanje optužnica, a ne na identifikacije. Istraga sistematskih zločina se sprovodi za sve, bez obzia na identitet pojedinačnih žrtava, kao što zahteva izgradnja mira u psihološkom procesu nakon poslednjih sukoba.

Rasvetljavanje sudbine nestalih osoba je imperativ za stabilizaciju u posleratnom okruženju.

Tim izuzetno osetljivim, humanitarnim pitanjem bavi se Udruženje porodica žrtava, koje je u avgustu 2001. održalo prvi sastanak Saveta za koordinaciju udruženja porodica (KKAF). Savet je okupio 18 organizacija sa Kosova. Članovi porodica imaju sve manje strpljenja za spor tempo kojim se vraćaju ekshumirana tela i za kašnjenje DNK analiza.

Vladina Komisija za nestale osobe, koja je medjuministarsko telo, osnovana je u februaru 2003. Ona se angažovala na skretanju pažnje javnosti na to pitanje i organizuje sastanke sa zvaničnicima diplomatskih predstavništava u Prištini. Održava i veoma bliske kontakte sa Udruženjem porodica, posetila je mnoge porodice na terenu, a svoje aktivnosti koordinira sa predstavnicima UNMIK-ove kancelarije, skupštinske Komisije i ICMP-om.

Ova komisija je obezbedila i skromni fond za članove porodica nestalih osoba koje su identifikovane. Takodje je pokrila troškove sahrana i drugih potrebnih ceremonija. Najveći pritisak na srpske institucije - koje i dalje drže posmrtne ostatke Albanaca čiji su DNK testovi bili pozitivni - da se reši problem nestalih osoba, izvršen je preko medjunarodne zajednice.

Skupštinska Komisija za nestale osobe i ratne zarobljenike istražuje činjenice i podatke vezane za pitanje nestalih i daje preporuke parlamentu da preduzme potrebne aktivnosti.

Skupština Kosova je 10. aprila 2003. usvojila rezoluciju kojom je privremenim institucijama samouprave naloženo da na svakom sastanku sa medjunarodnim zvaničnicima pokrenu pitanje nestalih. Takodje se zahteva da medjunarodna zajednica reši pitanje nestalih osoba i da se svaki dijalog uslovi njegovim rešavanjem. Rezolucijom se trazi i da osnivanje specijalnog arhiva za nestale osobe bude regulisano posebnim zakonom.

Pri zaključenju ovog veoma značajnog pitanja, koje je od životne važnosti za Kosovo, sve relevantne kosovske institucije treba da imaju zajedničku strategiju. Kosovska strana insistira na rasvetljavanju sudbine svih nestalih osoba, bez obzira na etničku i versku pripadnost.

Naše institucije smatraju da je to pitanje prioritet i svi drugi procesi razgovora sa Srbijom zavise od njegovog rešavanja.

Komisija za nestale osobe smatra da je to, pre svega, humanitarno pitanje.

Kosovske institucije ohrabruju timove stručnjaka da rade na istraživanju svih slučajeva u kojima se sumnja da postoje masovne grobnice, bez obzira na nacionalnu pripadnost nestalih osoba.Reakcije | Broj reakcija: 31
FORUM

Govor Don Šan Zefija, Biskupskog Kancelara, Katolička crkva

Međuverska konferencija o mirnoj koegzistenciji i dijalogu
Pećka Patrijaršija
Peć 2 –3. maja 2006. godine.OSTALI ČLANCI
Pročitajte ostale tekstove

REAKCIJE
© 1998-2005 CDRSEE, KosovaLive i Medijski Centar Beta
Odgovornost za sadržinu tekstova objavljenih na sajtu www.kosovakosovo.com u potpunosti preuzimaju Centar za demokratiju i pomirenje, agencija KosovaLive i Medijski Centar Beta. Tekstovi ni na koji način ne odražavaju mišljenja donatora koji su pomogli Albansko-srpski forum za razmenu informacija.