[ English ] [ Shqip ] [ Srpski ]
 
 


FORUM
Izjava za kosovakosovo.com
Fransoa Stam je šef operacija Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) u jugoistočnoj Evropi i predsedava Radnom grupom za nestale osobe u vezi sa događajima na Kosovu

Fransoa Stam
Nerešena sudbina nestalih i patnje porodica jedna je od najtežih dugoročnih posledica sukoba na Kosovu. Prema informacijama koje je MKCK dobio od porodica, i dalje se ne zna sudbina preko 2.600 osoba sa obe strane, povezanih sa događajima na Kosovu od januara 1998. do decembra 2000.

Činjenica da su te nestale osobe skoro sigurno mrtve ne oduzima ništa od patnje koju njihove porodice proživljavaju svakog dana. Ne znati šta vam se dogodilo s mužem, ocem ili bratom (skoro svi nestali su muškarci), ne moći da ih dostojanstveno sahranite, niti da žalite zbog njihovog odlaska na grobu, i dalje je nepodnošljiv teret za te porodice.

Po međunarodnom humanitarnom pravu, te porodice imaju pravo da znaju šta se dogodilo s njihovim rođacima. Zakon predviđa da nadležne vlasti moraju učiniti sve što je u njihovoj moći da razjasne sudbine osoba koje su nestale. Radna grupa za nestale osobe u vezi sa događajima na Kosovu od januara 1998. do decembra 2000. uspostavljena je da stvori radni okvir kako bi vlasti sa ob strane mogle da daju odgovore na pitanja koja postavljaju porodice nestalih. MKCK predsedava grupom kao neutralni posrednik. Od prvog sastanka, održanog u martu 2004, radna grupa je funkcionisala pod okriljem specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN na Kosovu, Sorena Jesen-Petersena.

Mehanizam radne grupe je prvobitno uspostavljen kao deo dijaloga vlasti u Beogradu i Prištini o budućnosti Kosova. Međutim, svi učesnici su ubrzo shvatili da je sudbina nestalih suštinski humanitarno pitanje koje treba rešavati odvojeno od političkih pitanja vezanih za budućnost Kosova. MKCK je stoga odlučan da se postara da radna grupa nastavi da se sastaje bez obzira na razvoje u političkom procesu. Vlasti u Beogradu i Prištini su se zvanično obavezale da učestvuju u radnoj grupi i MKCK očkuje da će one ispuniti svoje obećanje.

Specifično humanitarni mandat radne grupe ima za cilj da se postara da porodice nestalih osoba konačno dobiju odgovore na pitanja o sudbini njihovih voljenih. Zadatak radne grupe nije da identifikuje strane ili pojedince odgovorne za nestanke, niti da prikuplja dokaze za takvo identifikovanje. Pitanje bilo kakvih sudskih postupaka će biti rešavano potpuno odvojeno od angažovanja radne grupe.

U poslednje vreme učinjen je određeni napredak. Od marta do juna ove godine, rešeno je preko 200 slučajeva nestalih osoba i njihovi posmrtni ostaci predati su njihovim porodicama. Na poslednjem sastanku radne grupe održanom u junu, obe strane su obećale da će se uskoro učiniti dodatni napredak. Ipak, ostalo je još mnogo posla i, na koncu, porodice nestalih će dati sud o tome da li su dve strane ispunile obećanja koja su dale.

Sudbina nestalih osoba i tragedija koja pogađa njihove porodice je prioritet. Rešavanje tog problema ne može biti odloženo zato što porodice već predugo čekaju. Pružimo im priliku da se tragedije njihove prošlosti konačno završe i da nastave sa svojim životima.Reakcije | Broj reakcija: 1
FORUM

Govor Don Šan Zefija, Biskupskog Kancelara, Katolička crkva

Međuverska konferencija o mirnoj koegzistenciji i dijalogu
Pećka Patrijaršija
Peć 2 –3. maja 2006. godine.OSTALI ČLANCI
Pročitajte ostale tekstove

REAKCIJE
© 1998-2005 CDRSEE, KosovaLive i Medijski Centar Beta
Odgovornost za sadržinu tekstova objavljenih na sajtu www.kosovakosovo.com u potpunosti preuzimaju Centar za demokratiju i pomirenje, agencija KosovaLive i Medijski Centar Beta. Tekstovi ni na koji način ne odražavaju mišljenja donatora koji su pomogli Albansko-srpski forum za razmenu informacija.