[ English ] [ Shqip ] [ Srpski ]
 
 


FORUM
Izjava za kosovakosovo.com
visokog predstavnika Evropske unije Havijera Solane

Havijer Solana
Sve inicijative, poput ove koje su pokrenule agencije Beta, iz Beograda, i KosovaLajv, iz Prištine, doprinose besumnje dijalogu i razumevanju ljudi na Kosovu i u Srbiji. I ne samo da su takvi poduhvati dobrodošli, već su u preko potrebni. Otud Evropska unija smatra da upravo takve inicijative otvaraju veoma značajne mogućnosti, za koje smo uvereni i jako se nadamo da će imati uspeha. Takve akcije su pozvane, usmerene na uzajamno razumevanje i prevazilaženje teškoća iz prošlosti, a utiru put budućnosti koja mora biti sazdana na uzajamnom uvažavanju i životu u miru.

Izuzetno je važno da 'mostovi', poput ovog uspostavljenog izmedju dve agencije i beogradskih i kosovskih novinara, znači da se gradi dijalog dva civilna društva, intelektualaca, gradjana. Dakle, da se uspostavlja i ne postoji samo dijalog političara s političarima, već i nosilaca civilnog društva, koji imaju i mogu odigrati izuzetno važnu ulogu, kao što su to posebno sredstva informisanja. Temelj Evropske unije i jeste dijalog, razumevanje, dogovor - da se saslušaju i bez predrasuda ozbiljno razmotre argumenti druge strane. To znači razumeti se rečima i uvek se rukovoditi željom da se živi u miru.

30. mart 2005.


Reakcije | Broj reakcija: 7
FORUM

Govor Don Šan Zefija, Biskupskog Kancelara, Katolička crkva

Međuverska konferencija o mirnoj koegzistenciji i dijalogu
Pećka Patrijaršija
Peć 2 –3. maja 2006. godine.OSTALI ČLANCI
Pročitajte ostale tekstove

REAKCIJE
© 1998-2005 CDRSEE, KosovaLive i Medijski Centar Beta
Odgovornost za sadržinu tekstova objavljenih na sajtu www.kosovakosovo.com u potpunosti preuzimaju Centar za demokratiju i pomirenje, agencija KosovaLive i Medijski Centar Beta. Tekstovi ni na koji način ne odražavaju mišljenja donatora koji su pomogli Albansko-srpski forum za razmenu informacija.