[ English ] [ Shqip ] [ Srpski ]
 
 


FORUM
Pluralističko, nepristrasno informisanje je ključno za javnu debatu o Kosovu
Članak specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN na Kosovu Sorena Jesen-Petersena (Jessen-Petersen)

Nedavno sam bio u Kamenici, u oblasti Gnjilana, gde sam bio počašćen divnim kulturnim programom koji su izvele grupe albanske, srpske i romske dece na Kosovu. Posetio sam, takodje, ciglanu u kojoj polovinu radne snage čine kosovski Albanci, a polovinu Srbi. Deca zajedno pohadjaju školu i druže se bez ikakvih problema. Ipak, nalazimo da neki mediji neprekidno pothranjuju u nama sliku nesigurnosti, nedostatka slobode kretanja, animoziteta medju zajednicama. Istina je da ima problema i da je potrebno postići napredak u brojnim oblastima, ali je, takodje, istina da naš doživljaj stvari ne odražava pravu sliku. Ljudi, posebno u mestima poput Kamenice, žive jedni pored drugih i zajedno učestvuju u životu njihove zajednice.

Ja sam zato bio vrlo zadovoljan kada me je agencija Kosovalajv (KosovaLive) zamolila da napišem članak za albansko-srpski forum razmene informacija. Svuda u svetu mediji imaju značajan uticaj u oblikovanju javnog mišljenja i ponašanja i ovde na Kosovu nije drugačije. Razmenom informacija izmedju albanskih i srpskih novinara, suzbijanjem netačnog ili pristrasnog izveštavanja, čiji smo često svedoci, i, umesto toga, pružanjem kvalitetnih informacija javnosti, koje nisu obojene i kompromitovane političkim ili drugim interesima, ovaj Internet sajt može imati vodeću ulogu u obezbedjivanju informacija za debatu u oba društva.

Ova godina će biti ključna za Kosovo. Mi imamo jasan plan zanapredak i odlučno se krećemo napred. Kosovske institucije i UNMIK usredsredli su pažnju na niz standarda koji se odnose na to kakvo društvo - otvoreno, tolerantno, multietničko, demokratsko istabilno, želimo da vidimo. Oni (standardi) uključuju slobodu kretanja, vladavinu zakona, povratak raseljenih lica, funkcionalne demokratske institucije i lokalnu samoupravu. Na leto će primena standarda biti sveobuhvatno razmotrena i, ako se utvrdi da je postignut dovoljan napredak, mogli bismo da krenemo u razgovore o statusu Kosova.

To je očigledno od velikog značaja ne samo za sve zajednice na Kosovu, već i za sve one koji imaju udela na Kosovu. Važno je i za Srbiju i Crnu Goru, pošto će joj omogućiti da se posveti drugim pitanjima, uključujući punu integraciju u evropske i evroatlantske strukture. Važno je, takodje, i za šire područje regiona, pošto smatram da je rešavanje statusa Kosova ključ za stabilizaciju zapadnog Balkana.

To je razlog zbog koga je učešće kosovskih Srba u kosovskim institucijama i procesu koji je pokrenut, posebno u reformi lokalne samouprave, od suštinskog značaja. Jednako je važno i da se Beograd potpuno i konstruktivno uključi u širu debatu, usredsredjujući se na budućnost i trajno rešenje u evropskom kontekstu.

Mediji, i oni na Kosovu i oni u Beogradu, mogu i moraju da budu partneri u jačanju dijaloga dvaju društava. Potrebno nam je izveštavanje koje će se usredsrediti ne samo na probleme i oblasti neslaganja, već i na napredak koji je načinjen, na priče o uspehu koje nije teško naći, ako je neko spreman da izadje na teren bez prethodno začetih ideja i bez političkih ili senzacionalističkih ciljeva. Oni (mediji) mogu pružiti različite perspektive o pitanjima i da istaknu u prvi plan zajedničke brige i interese. Oni mogu da obezbede izveštavanje zasnovano na činjenicama, kao protivtežu često politizovanim, katkad prosto podstrekivačkim komentarima onih koji žele da manipulišu javnim mnjenjem shodno svojim uskogrudimplanovima. Verujem da je ovaj forum tu da pre svega doprinese ovom naporu.

Čestitam Kosovalajvu, agenciji Beta i Centru za demokratiju i pomirenje u jugoistočnoj Evropi na njihovoj inicijativi za pokretanje ovog inovativnog i vrlo potrebnog projekta i želim uspeh albansko-srpskom forumu za razmenu informacija.

Priština, 10. februara 2005.


Reakcije | Broj reakcija: 6
FORUM

Govor Don Šan Zefija, Biskupskog Kancelara, Katolička crkva

Međuverska konferencija o mirnoj koegzistenciji i dijalogu
Pećka Patrijaršija
Peć 2 –3. maja 2006. godine.OSTALI ČLANCI
Pročitajte ostale tekstove

REAKCIJE
© 1998-2005 CDRSEE, KosovaLive i Medijski Centar Beta
Odgovornost za sadržinu tekstova objavljenih na sajtu www.kosovakosovo.com u potpunosti preuzimaju Centar za demokratiju i pomirenje, agencija KosovaLive i Medijski Centar Beta. Tekstovi ni na koji način ne odražavaju mišljenja donatora koji su pomogli Albansko-srpski forum za razmenu informacija.