[ English ] [ Shqip ] [ Srpski ]
 
 


FORUM
Beograd svojom pasivnošću otežava položaj kosovskih Srba
Piše: Oliver Ivanović, nosilac "Srpske liste za Kosovo i Metohiju", čijih osam poslanika iako je izašlo na parlamentarne izbore, ne učestvuje u kosovskim privremenim institucijama

Oliver Ivanović
Neučešće Srba u kosovskim institucijama do ovog trenutka je proizvelo određene negativne konsekvence a prema mom mišljenju takvo stanje neće još dugo trajati, očekujući nadasve jasnu i nedvosmislenu podršku kompletnog državnog rukovodstva Srbije. Srpska zajednica trenutno ima potpuno pasivan status u rešavanju svih političkih pitanja na Kosovu i Metohiji i to stanje može da nanese još veću štetu, s obzirom da se pripremaju razgovori o statusu na jesen, u koje mi apsolutno ulazimo nespremni. Ukoliko srpska strana ne bude legitimisala svoje postojanje kroz institucije, postoji opasnost da iz razgovora bude isključena, ili da potpuno nespremna uđe u njih i bude beznačajan politički element. To nije dobro jer će se onda sve svesti na dogovor između Beograda i Prištine, gde bi dominirala samo visoka politička pitanja, a sitnice, koje na prvi pogled nisu važne ostaće nerešene i biće prepuštene privremenim institucijama da ih pod navodnicima rešavaju a tiču se direktno Srba. To nije dobro, jer možemo očekivati samo loše rezultate.

Predstavnici "Srpske liste za Kosovo i Metohiju" imaju jedinstven stav da treba da učestvuju u kosovskim institucijama, ali oko toga ne postoji jedinstvo u Beogradu. Mnogi su opterećeni upravo svojim negativnim stavom prema izborima i teško ga mogu promeniti do te mere, da sada otvoreno, jasno i glasno pozovu Srbe na učešće. Druga stvar su odnosi među srpskim političkim opcijama na Kosovu. Među njima je struktura koja zastupa tezu da ne treba učestvovati i da treba voditi potpuno paralelan život, pre svega da bi sačuvala svoje pozicije. Sa druge strane postoji mnogo realnija opcija koju predvodi "Srpska lista za Kosovo i Metohiju". Treća opcija među Srbima je ona koju predvodi Slaviša Petković, što je po meni krajnost, ista kao što je krajnost prva opcija koju predvode Srpska nacionalna veća. "Srpska lista za Kosovo i Metohiju" želi da pripremi integraciju Srba u kosovske strukture na najbolji mogući način, da obezbedi administrativnu zaštitu, da se institucionalno zaštitimo, zahtevajući određene korekcije u ustavnom okviru.

Naše dalje držanje van institucija je kontraproduktivno i tu za nas ne postoji alternativa. Beograd ima svoje mesto ali Beograd ne može da zameni učesće kosovskih Srba u institucijama. Možemo da delujemo sinhronizovano ili ćemo stvoriti prostor za angažovanje takozvanih slobodnih političkih strelaca, kako to u ovom trenutku radi Petković. Sadašnji srpski poslanici na Kosovu su na ovakav razvoj upozoravali i premijera Srbije Vojislava Koštunicu i njegove savetnike, ali čini mi se da oni to tada nisu shvatili a sada nisu spremni da priznaju svoju grešku.

"Srpska lista za Kosovo i Metohiju" želi da uđe u institucije sa punim kredibilitetom koji možemo jedino da dobijemo od države Srbije. Naime, posle loših izbornih rezultata mi smo svesni da naš legitimitet ne može niko da ospori i svi oni koji ga spore pokazuju osnovno političko neznanje. Sprečiti izbore u 21 veku je krajnje nedemokratski čin i oni koji su se za to zalagali ne mogu se pozivati na legitimitet.

U odsustvu jasnog stava oko ulaska u kosovske institucije, Beograd mnogo i često koristi, čak i zloupotrebljava naš trenutni status za svoje unutrašnjo-političke potrebe. Čini mi se da se na taj način ide ka situaciji u kojoj će najveću cenu platiti sami Srbi na Kosovu i Metohiji. Što god se dogodilo na jesen ili u dogledno vreme, kakav god rezultat Srbija dobije za pregovaračkim stolom vezano za budući status Kosova i Metohije, neko mora da ostane sa tim narodom. Neće biti vnrednih izbora za Srbe i neće biti imenovanih predstavnika. Čak posle rešavanja statusa, kakav god on bude, uticaj Beograda na stanje na Kosovu će biti još manje nego što je danas. Znači Srbi jednostavno moraju imati svoje predstavnike a sada su jedini legitimni predstavnici Srba oni koji su imli hrabrosti i viziju i stali na crtu 23. oktobra prošle godine, kada su održani izbori za poslanike kosovske Skupštine.Reakcije | Broj reakcija: 14
FORUM

Govor Don Šan Zefija, Biskupskog Kancelara, Katolička crkva

Međuverska konferencija o mirnoj koegzistenciji i dijalogu
Pećka Patrijaršija
Peć 2 –3. maja 2006. godine.OSTALI ČLANCI
Pročitajte ostale tekstove

REAKCIJE
© 1998-2005 CDRSEE, KosovaLive i Medijski Centar Beta
Odgovornost za sadržinu tekstova objavljenih na sajtu www.kosovakosovo.com u potpunosti preuzimaju Centar za demokratiju i pomirenje, agencija KosovaLive i Medijski Centar Beta. Tekstovi ni na koji način ne odražavaju mišljenja donatora koji su pomogli Albansko-srpski forum za razmenu informacija.