[ English ] [ Shqip ] [ Srpski ]
 
 


FORUM
Dve istine oko jedne istine!
Autor: Akademik Hivzi Isljami

Akademik Hivzi Isljami
Kada demografski cinilac i statisticka cinjenica postanu kljuc za resavanje problema i politickih odnosa, onda je razumljivo angazovanje politickih krugova i rezima da manipulisu statistickim podacima i etnicko-demografskom dimenzijom jedne teritorije.Sada, vec vise od jednog veka, zvanicna Srbija i njeni naucni i kulturni krugovi deluju ovako prema Kosovu i njenoj etnickoj kompoziciji.

U nastojanjima svih srpskih projekata, plodnost albanske zene je smatrana jednom od najvecih prepreka u zaustavljanju brojcane i reproduktivne nadmocnosti Albanaca, za ostvarenje velikodrzavnih srpskih teznji i uspostavljanje etnicke ravnoteze putem kolonizacije Kosova Srbima, a i proterivanjem Albanaca. Institucionalna bitka protiv albanskog demografsdkog cinioca postala je, na veoma transparentan nacin, sastavni deo protivalbanske strategije, narocito u 80-tim i 90-tim godinama proslog veka. Na populisticko-nacionalistickim mitinzima, gde se obavljala homogenizacija i etnicka mobilizacija srpskih masa i gde se sva energija “nebeskog” srpskog naroda iskoriscavala za konfrontacije sa svim nesrpskim narodima, pojavljivale su se parole sa prostom rasistickom i genocidalnom sadrzinom, kao npr.: “Albanci se mnoze mnogo, ali im je seme pokvareno”, “Albance treba proterivati prerko Prokletija”,”Albance treba ubijati” itd! U ovih poslednjih stotinu godina ostvareno je i nekoliko talasa kolonizacije Srba na Kosovu i proterivanja Albanaca sa Kosova, ali prema samim srpsko-jugoslovenskim statistikama, albansko stanovnistvo je ostalo dominantno u etnickoj strukturi u celom XX-tom veku; na osnovu maternjerg jezika (“arnautski”, kako su ga nazivali,u etnickom sastavu Kosova u 1921. godini Albanci su cinili 65,8%,dok je grupacija srpskohrvatskog jezika cinila 25,9%, i ona turskog – 6,3%.

Tokom vladavine Milosevica albanofobija je poprimila zabrinjavajuce razmere i pocelo je prebrojavanje Albanaca!

Kada su politizacija prirodnog prirastaja Albanaca, migracija Srba i nacionalna mitologija sublimirana u mitu o Kosovu dostigle kulminaciju, jedna srpska demografkinja iz Centra za demografska istrazivanja u Beogradu je izvukla konstataciju “da je u 1987. godini procenat Albanaca na Kosovu porastao na oko 90% ukupnog stanovnistva” (D.Avramov,“Stanovnistvo, 3-4/1990 i 1-2/1991, st. 240)i da je Kosovo u etnodemografskom pogledu definitivno albanizovano, dok je srpska grupacija toliko potanjena da gotovo vise i ne postoji. Medjutim, u politicke manipulativne svrhe, angazovanje srpskih politickih i naucnih krugova ponovo je kulminiralo, ali u jednom drugom pravcu:u etnickoj strukturi ne dominiraju albanci, vec druge nacionalne zajednice! Pocela je kampanja fantasticnog smanjivanja broja Albanaca i povecanja broja Srba, koje je postalo transparentnije uoci i tokom Konferencije u Rambujeu (na pocetku l999. godine). Tadasnji predsednik Srbije, M.Milutinovic, besramno je tvrdio da na Kosovu Albanci nisu vecina, vec cine manje od 50%, cak manje od 40%,zapostavljajuci procene samih srpskih statisticko- demografskih institucija, po kojima su Albanci 1991. godine cinili oko 82% celokupnog stanovnistva Kosova. Najveci apsurd je predstavljalo izmisljanje nekih etnickih grupa koje nikada nisu postojale , ni u etnickom, ni u linguistickom a niti u stastistickom pogledu (“goranci”, “egipcani”,”askanlije” itd.).

Danasnje kosovsko drustvo ima etnodemografske konture koje ima, gde Albanci cine ogromnu vecinu, oko 90%. Moze se razgovarati o suzivotu albanske vecine sa etnickim manjinama, ali multietnicitetu Kosova se ne moze dati nerealna dimenzija.Na osnovu zvanicnog popisa stanovnistva, koji su obavili Srbija i Jugoslavija u 1999. godini ukupan broj Srba na Kosovu je bio 194.190 lica (Stanovništvo i domacinstva SR Jugoslavije prema popisu 1991, SZS, Centar za demografska istraživanja IDN, Beograd, 1995, str. 213), dok se danas trazi da se na Kosovu vrati do 300.000 njih! Srbija sada ne priznaje ni rezultate zvanicnih popisa, koje su organizovale i sprovodile zvanicne drzavne statisticke institucije Beograda.

Uporedo sa povlacenjem policijskih, vojnih i paravojnih srpskih snaga, nakon potpisivanja Kumanovskog sporazuma 9. juna 1999. godine, kao sto je poznato,skoro polovina Srba se povukla sa Kosova, dok je ostali deo ostao da zivi na Kosovu. Medjunarodne organizacije tvrde da danas na Kosovu zivi odgovarajuci deo Srba.Prema organizaciji Evropska inicijativa za stabilnost (ESI) “ ima oko 130.000 Srba koji zive na Kosovu, a koji predstavljaju 2/3 Srba koji su ovde ziveli pre rata. Od njih 75 hiljada zive u juznom delu reke Ibar, u zonama uglavnom nastanjenim Albancima. Gotovo svi Srbi u gradskim centrima su iseljeni, dok najveci deo Srba u ruralnim sredinama nije nikada napustio svoje domove. Njihova realna situacija danas se moze opisati kao jedna zajednica farmera rasprostranjenih po celom Kosovu” (The Lausanne Principe: Multiethnicity, Territory and the Future of Kosovo’s Serbs, European Stability Initiative (ESI), Berlin/Pristina, June 7, 2004).

Broj Srba na Kosovu, na osnovu zvanicnih popisa, posle Drugog svetskog rata izgledao je ovako: 1948. god - 171.914 (23,6%), 1981. god. - 209.497 (13,2%) i 1991. god - 194.190 lica (9,9%). Nijedan demografski cinilac ne govori u korist povecanja broja Srba. Naprotiv, oslanjajuci se na statisticke vitalno demografke podatke statistickih institucija Srbije u poslednjih desetak godina uocava se tendencija smanjivanja broja novorodjenih i povecanje broja umrlih kod srpskog stanovnistva na Kosovu. Rezultat toga je stalno smanjenje prirodnog prirastaja.Tako je u 1990. godini prirodni prirastaj Srba na Kosovu bio 2.021.(Demografska statistika 1990, SZS, Beograd, 1992, str.146, str. 178), u 1995. god. 2.135 lica (Demografska statistika 1995, SZS, Beograd, 1998, str. 177, 203),dok je u 2000. god. 1.693 lica (Demografska statistika 2000, Beograd, 2002, str. 207, 233).

U ovom periodu prosecni prirodni prirastaj Srba je bio 1.949 lica, sto znaci da su u periodu od 1990.-2000. godine kosovski Srbi imali prirodni prirastaj od 19.490 lica. Kada se ovaj broj doda demografskoj masi od 194.190 lica srpske nacionalnosti, evidentiranih zvanicnim popisom od 1991. godine, proizilazi da je ukupan broj Srba na Kosovu u 2001. godini bio 213.680. lica, ali uz uslov da nije iseljen nijedan Srbin sa Kosova, sto nije bilo moguce, jer su Srbi, uprkos nastojanjima rezima da se poveca njihov broj, redovno imali negativni saldo migracije i opadanje prirodnog prirastaja.

U napetoj politickoj situaciji i nametnutom neprijateljstvu izmedju Albanaca i Srba, instrumentalizacijom kosovskih Srba od strane centralne srpske vlasti u Beogradu, Srbi Kosova su iskoriscavali prvu pogodnu priliku da emigriraju u Srbiju nastanjujuci se u njenim urbanim zonama; prodajom nepokretne imovine na Kosovu ostvarivali su ogromne dobitke, kojima su u Srbiji kupovali imanja po nekoliko puta nizim cenama, tako da im je preostala znatna ustedjevina. Ali, ovu cinjenicu Milosevicev rezim nije priznavao iz razloga sto i nakon okupacije Kosova i genocidalnih radnji, pred srpskom javnoscu nije imao cime da optuzuje Albance za “proterivanje” Srba sa Kosova.

I projekcije izradjene pre vise od 10. godina pokazivale su da broj Srba na Kosovu belezi tendencije smanjenja. Tako, za 2001. godinu se predvidjalo da na Kosovu broj Srba (zajedno sa Crnogorcima) iznosi 194.000 lica (8,1%), u 2011. god. - 170.000 (5,9%), u 2021. god. - 155.000 (4,6%) I u 2051. god.- 130.000 lica, ili 2,9% (B. Krstiæ, Kosovo izmedju istorijskog i etnièkog prava, Kuæa Vid, Beograd, 1994, str. 193). Ovo je etnicko-demografska istina Kosovskih Srba.


Reakcije | Broj reakcija: 13
FORUM

Govor Don Šan Zefija, Biskupskog Kancelara, Katolička crkva

Međuverska konferencija o mirnoj koegzistenciji i dijalogu
Pećka Patrijaršija
Peć 2 –3. maja 2006. godine.OSTALI ČLANCI
Pročitajte ostale tekstove

REAKCIJE
© 1998-2005 CDRSEE, KosovaLive i Medijski Centar Beta
Odgovornost za sadržinu tekstova objavljenih na sajtu www.kosovakosovo.com u potpunosti preuzimaju Centar za demokratiju i pomirenje, agencija KosovaLive i Medijski Centar Beta. Tekstovi ni na koji način ne odražavaju mišljenja donatora koji su pomogli Albansko-srpski forum za razmenu informacija.