[ English ] [ Shqip ] [ Srpski ]
 
 


FORUM
Rukometni klubovi sa Kosova prerano primljeni u EHF
Piše: Božidar Djurković, generalni sekretar Rukometnog saveza Srbije i član Arbitražne komisije Evropske rukometne federacije (EHF)

Božidar Djurković
Politika može da ima veliki uticaj na sport, mada ne bi trebalo i ne bi bilo poželjno. To se nedavno pokazalo i u konkretnom slučaju u vezi sa prijema Kosova kao pridruženog člana Evropske rukometne federacije (EHF).

Moram da kažem da se to, ipak, nije dogodilo iznenada, odnosno nije palo sa neba. Kosovo je uputilo zahtev za prijem na Kongresu EHF-a koji je održan u aprilu 2004. godine na Kipru. Tada je na moje insistiranje taj zahtev skinut sa dnevnog reda. Medjutim, posle toga usledio je vanredni Kongres u decembru i Kosovo je dobilo pridruženi status.

To znači da oni nemaju pravo na "stolicu" u Evropskoj rukometnoj federaciji - ne mogu da glasaju, nemaju pravo na nacionalni tim, na isticanje zastave, na himnu, itd. Medjutim, taj pridruženi status omogućava njihovim klubovima da učestvuju u evropskim kupovima pod imenom Kosovo - Srbija i Crna Gora.

Nije sporno da njihovi klubovi više od 10 godina nisu učestvovali ni u jednom takmičenju, ni u Srbiji ni u Evropi.

Tražio sam da mi čelnici EHF-a objasne kako je moglo da dodje do prijema Kosova. To je bilo u suprotnosti sa Statutom Evropske rukometne federacije, u kome se naglašava da samo nacionalni sportski savezi mogu da budu primljeni, a Kosovo u tom momentu to nije bilo, niti sada jeste.

Objašnjeno mi je da su rukometni klubovi sa Kosova dugo bili zatvoreni, da su praktično pod sankcijama, da nemaju obuku sudija, kontrolora, delegata, trenera i da su im iz tog razloga izašli u susret.

Stav Rukometne zajednice Srbije i Crne Gore, a posebno Rukometnog saveza Srbije, gde sam ja generalni sekretar, je da smo apsolutno protiv takvog prijema.

Mislim da je u ovom trenutku izlišno govoriti o eventualnim utakmicama sa ekipama sa Kosova, jer bi to moglo da prejudicira stvar. Voleo bih da se nikada ne sastanemo i to iz mnogo razloga. Mi smo imali jedan razgovor sa rukometnim radnicima, sa Albancima sa Kosova, kada smo bili u Beču i ponudili smo im da se njihove ekipe uključe u takmičenje na teritoriji Srbije. Oni su to odbili, govoreći da bi time priznali državu Srbiju.

Moje lično mišljenje je, moram da se ogradim, da ukoliko bi došlo do takvih susreta, da naše ekipe ne bi trebalo da igraju sa klubovima sa Kosova. Mislim da bi na taj način i mi priznali Kosovo kao posebnu državu.

Naravno, kakve bi bile posledice to u ovom trenutku ne mogu da kažem. Evropska rukometna federacija veoma je rigorozna kada su u pitanju takve stvari, ali kažem, lično se nadam da neće igrati.

Ove sezone Kosovo ima šest predstavnika u evropskim kupovima i ne učestvuje samo u Ligi šampiona. Znam parove, odnosno znam ekipe koji su im protivnici i mislim da timovi sa Kosova neće proći u drugo kolo.

Ako već govorimo hipotetički, moralo bi da se postavi i pitanje bezbednosti mečeva.

Siguran sam da bi na našoj teritoriji u Republici Srbiji mogli da garantujemo bezbednost. Medjutim, tamo gde ni medjunarodne snage nisu u stanju da sprovedu maksimalnu bezbednost, nisam siguran da bi ekipe iz Srbije, pogotovo zbog svih ovih prethodnih godina, mogle da imaju normalne uslove za igru.

Znam da Evropska rukometna federacija neće uticati na to da li će se ekipe iz SCG i sa Kosova sresti ili ne. Jednostavno, procedura je takva da se parovi odredjuju žrebom i teorijski to je vrlo moguće. U ovom prvom izvlačenju naše i njihove ekipe se nisu srele.

Mislim da je Kosovo dobilo status pridruženog člana EHF-a pre nego što je trebalo. Evropska rukometna federacija je prenaglila i ja sam to čelnicima EHF-a rekao. Trebalo je prvo sačekati konačno resenje statusa Kosova. EHF je to uradio, dok to osim u stonom tenisu, nijedna druga evropska sportska federacija nije učinila.

Znam da se stvari polako pomeraju i u drugim sportovima. Takozvana reprezentacija Kosova igrala je na nekim košarkaškim turnirima ...

Ipak, ovo što se dogodilo u rukometu bilo je preuranjeno. Mogli su još malo da sacekaju i zato smatram da je Evropska rukomenta federacija na jedan neprimeren način prešla iz sfere sporta u sferu politike.
Reakcije | Broj reakcija: 11
FORUM

Govor Don Šan Zefija, Biskupskog Kancelara, Katolička crkva

Međuverska konferencija o mirnoj koegzistenciji i dijalogu
Pećka Patrijaršija
Peć 2 –3. maja 2006. godine.OSTALI ČLANCI
Pročitajte ostale tekstove

REAKCIJE
© 1998-2005 CDRSEE, KosovaLive i Medijski Centar Beta
Odgovornost za sadržinu tekstova objavljenih na sajtu www.kosovakosovo.com u potpunosti preuzimaju Centar za demokratiju i pomirenje, agencija KosovaLive i Medijski Centar Beta. Tekstovi ni na koji način ne odražavaju mišljenja donatora koji su pomogli Albansko-srpski forum za razmenu informacija.