[ English ] [ Shqip ] [ Srpski ]
 
 


FORUM
Albanci neće Srbe u decentralizaciji vlasti na Kosovu
Piše: Goran Bogdanović, poslanik Srpske liste za Kosovo i Metohiju iz redova Demokratske stranke

Goran Bogdanović
Proces decentralizacije na Kosovu i Metohiji (KiM) je od životnog interesa za srpsku zajednicu, i predstavlja važnu tačku za njen opstanak i istovremeno veliki motiv za interno raseljena lica da se vrate svojim kućama. Decentralizacijom se mogu zaštititi osnovna prava Srba koja su ugrožena, a posebno se mogu rešavati gorući problemi koa što su sloboda kretanja, bezbednost i povratak. Da bi se to postiglo, decentralizacija mora da pruži niz konkretnih nadležnosti budućim organima lokalne samouprave.

Srbi na KiM se zalažu za sveobuhvatan proces decentralizacije i tu pre svega misle ma formiranje novih multietničkih opština sa jasnom srpskom većinom. Zatim na niz novih ovlašćenja za buduće opštine i rok do kada bi se decentralizacija i sprovela. Da bi se zaštitili osnovni interesi srpske zajednice na KiM neophodno je formiranje novih opština sa jasnom srpskom većinom, i to u onim sredinama gde su Srbi do 1999. godine činili gro stanovništva. To su područja centralnog Kosova, Kosovskog pomoravlja i delovi Metohije. To je u načelu moguće postojećim okvirom za reformu lokalne samouprave u pokrajini. Osim toga treba omogućiti međuopštinsko povezivanje u nadležnostima od zajedničkog interesa i u tu svrhu stvaranje odgovarajućih tela.

Pod ovlašćenjima koja bi trebalo da imaju nove opštinske uprave podrazumevamo punu kulturnu autonomiju, zatim ovlasti u oblasti obrazovanja, medija, zaštite verskih i kulturnih spomenika i pravo na uspostavljanje specijalnih odnosa sa Beogradom. Reforma vlasti bi Srbima dozvolila upravljanje u oblastima zdravstva, socijalne zaštite i penzijskog i invalidskog osiguranja i omogućila pravo na pomoć Beograda. Tražimo ovlasti u privredo, finansijama, svojinskim pitanjima i privatizaciji, ingerencije vezane za infrastrukturu na teritoriji opštine, kao i pravo na prostorno planiranje opštine i privatizaciju preduzeća na teritoriji opštine. Na spisku zahteva Srba slede nadležnosti u lokalnoj policiji i pravosuduju. Sastav policije bi bio proporcionalan sastavu stanovništva u opštini, a lokalne Skupštine bi imale pravo da biraju šefa lokalne policije. Sudije opštinskih sudova, sa tim da ih potvrđuje centralna vlast u pokrajini. Poslednji među zahtevima Srpske liste za KiM je da suštinska decentralizacija bude sprovedena do sredine 2006. godine, kako bi srpske i druge nealbanske zajednice mogle da se pripreme za lokalne izbore krajem iste godine.

Insistiranje albanske većine da decentralizaciju ni u kom slučaju ne bi trebalo posmatrati i primeniti na etničkim osnovama, za Srbe je neprihvatljivo, jer je situacija na Kosovu vrlo teška i u njoj nema poštovanja vladavine zakona, slobode kretanja, ne poštuju se prava ljudi da ostanu u svojim kućama ili da se na svoja imanja vrate, što direktno ukazuje i na nepoštovanje imovinskih prava. Stoga smatram da decentralizacija treba da bude etničko, a ne političko pitanje. Razmišljanje Albanaca o decentralizaciji nije ubedljivo i ne nudi razlog da se opovrgne značaj decentralizacije u bavljenju i rešavanju etničkih problema. Treba istaći da je, na žalost, decentralizacija kod pojedinih političara albanske zajednice ispolitizovana i da oni pokušavaju da decentralizaciju čak i onemoguće.

Razgovori koji su vođeni u Beču istakli u prvi plan tri segmenta za koja se bore kosovski Srbi:
- formiranje novih opština,
- insistiranje na rokovima za decentralizaciju i
- niz novih ovlašćenja.

Taj pristup je dobio podršku Vlade Srbije i predsednika Srbije Borisa Tadića.

Plan Vlade Kosova i UNMIK-a ne nudi konkretna rešenja Srbima na Kosovu, nema sveobuhvatnosti u decentralizaciji, a uz to imamo i loša iskustva da obećanja koja su i ranije datad nisu ispunjena. Mi ne želimo da po postojećim pravilima za decentralizaciju od srpskih sredina stvaramo albanske opštine. Početak sprovođenja pilot projekata je dokaz da Albancima nije stalo da u decentralizaciju uključe Srbe. Da su hteli, mogli su da prihvate naše primedbe i sugestije, što bi imalo za rezultat uključivanje Srba u decentralizaciju. Albanci su upravo pokazali da aktiviranjem opština u Juniku, Đeneral Jankoviću i Mamuši ne žele Srbe u decentralizaciji.


Reakcije | Broj reakcija: 2
FORUM

Govor Don Šan Zefija, Biskupskog Kancelara, Katolička crkva

Međuverska konferencija o mirnoj koegzistenciji i dijalogu
Pećka Patrijaršija
Peć 2 –3. maja 2006. godine.OSTALI ČLANCI
Pročitajte ostale tekstove

REAKCIJE
© 1998-2005 CDRSEE, KosovaLive i Medijski Centar Beta
Odgovornost za sadržinu tekstova objavljenih na sajtu www.kosovakosovo.com u potpunosti preuzimaju Centar za demokratiju i pomirenje, agencija KosovaLive i Medijski Centar Beta. Tekstovi ni na koji način ne odražavaju mišljenja donatora koji su pomogli Albansko-srpski forum za razmenu informacija.