[ English ] [ Shqip ] [ Srpski ]
 
 


FORUM
Formula "više od autonomije, a menje od nezavisnosti" fer ponuda
Sanda Rašković Ivić, predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju

Sanda Rašković Ivić
Najavljeni ulazak u razgovore o konačnom statusu Kosova i Metohije podseća na neku vrstu mirovne konferencije neposredno posle rata. Na takav zaključak navodi nas situacija na terenu, okolnosti u kojima žive Srbi na Kosovu i Metohiji.

Samo tamo gde su apsolutna većina, kao na primer u severnom delu, Kosovskoj Mitrovici, Srbi imaju slobodu kretanja i život dostojan čoveka. U enklavama žive kao u getima, kao u nekoj vrsti savremenih koncentracionih logora; žive od milostinje, pošto im nije dozvoljen odlazak na oranice i pašnjake, u šume; oduzeto im je pravo na rad, a svaki izlazak iz tih enklava predstavlja veliki rizik i opasnost da budu napadnuti, da na njih neko otvori vatru.

Tamo gde su ostali u gradovima, kao što je Priština, Peć, Prizren .. Srbi se broje na prste ruku, a neki od njih već pet godina ne napuštaju svoje stanove i kuće, jer se plaše da će ih Albanci napasti ako izadju na ulicu.

Eto, u takvoj situaciji i atmosferi mi ulazimo u razgovore o konačnom statusu Kosova i Metohije i to pet godina nakon što je medjunarodna zajednica bombardovala našu zemlju, opravdavajući takav čin brigom za terorisane Albance. Na žalost, ni delić te i takve brige nema za danas i već pet godina terorisane Srbe na Kosovu i Metohiji.

Neko neupućen i neobavešten rekao bi da je sve ovo velika pregovaračka prednost za srpsku stranu i da Albanci, kao nosioci kontinuiranog petogodišnjeg terora nad Srbima, ne smeju da budu nagradjeni. Možda je to i tačno ali, plašim se, samo kada su drugi u pitanju. Srbi, na žalost, i dalje imaju status naroda za koji ne važe principi uskladjeni sa medjunarodnim i humanitarnim pravom. To jeste bolna i surova konstatacija, ali to je istina.

Srpska strana - kad to kažem mislim i na službeni Beograd i na Srbe sa Kosova i Metohije - zalaže se za mirno rešenje problema i za uspostavu formule koja će na prostor Kosova i Metohije i čitavog regiona trajno doneti mir. Ovde želim da podsetim na činjenicu da su oružani sukobi na Kosovu počeli 1997. godine tako što je albanska strana podigla oružani ustanak, ubijajući iz zaseda pripadnike regularnih policijskih i vojnih snaga i kidnapujući srpske civile. Ta nesporna činjenica neopravdano i neobjašnjivo se zaboravlja.

U Beogradu su na vlasti demokratske snage. Vlada Srbije je dobila zeleno svetlo za pregovore o pridruživanju Evropskoj uniji, reforme se provode brže nego u drugim zemljama koje su prošle ili prolaze tranziciju. Sve to daje kredibilitet Beogradu da dobije podršku za svoj pristup sadržan u formuli "vise od autonomije, manje od nezavisnosti".

Ponuda Beograda sadržana u toj formuli predstavlja krajnje fer ponudu. To je veliki kompromis sa srpske strane. Ispod toga mi niti hoćemo niti možemo da idemo. Albancima nudimo da urede svoj život na Kosovu i Metohiji kako oni misle da treba, nudimo im mogućnost donošenja zakona, nudimo im skupštinu, predsednika, najviši stepen autonomije, nudimo koncept snažne decentralizacije. Kosovo bi dobilo elemente državnosti, ali nikako neće moći da dobije nezavisnost. To je deo naše teritorije i oko toga nema pogadjanja.

Jaka decentralizacija, do najmanjih mogućih celina, jedan je od preduslova opstanka Srba na Kosovu i Metohiji. To ne znači fragmentaciju na etničkoj osnovi po svaku cenu, već znači pitanje opstanka ili nestanka Srba sa prostora Kosova i Metohije.

CCvrsto verujem da Srbija nikada neće imati vlast koja će biti spremna da potpiše odvajanje Kosova i Metohije od Srbije, a ono što u nekim medjunarodnim krugovima provejava kao rešenje suštinski znači odvajanje Kosova i Metohije od Srbije.

Nema uslovne nezavisnosti. Nezavisnost je nezavisnost. Ako je ispod toga onda je autonomija unutar nečega, u ovom slučaju unutar Srbije. Ako je nezavisnost, makar i uslovna, onda je nezavisnost u odnosu na ono čemu je do tada pripadalo. Tačnije, nezavisnost u odnosu na Srbiju.

Kosovo i Metohija ne može da bude nezavisna celina, posebno ne država, zato što se ta južna srpska pokrajina granici sa Albanijom u kojoj, kao i na Kosmetu, u ogromnoj većini žive Albanci. Bile bi to dve albanske države jedna uz drugu, a ja pitam ko bi sprečavao praktično ujedinjavanje tih dveju država i na koji bi način to sprečavao?

Savremena istorija ne poznaje primer da se neka država odrekla dela svog teritorija tek da bi zadovoljila apetite onih koji su hteli taj teritorij.

Bez saglasnosti i potpisa Beograda buduće rešenje statusa Kosova i Metohije neće trajati dugo i neće doprineti stabilizaciji Srbije i regiona. Naprotiv, stvoriće nove tenzije u regionu a svaki eventualni presedan mogao bi da izazove lančanu reakciju ne samo na Balkanu. Kada to kažem mislim da Jug Srbije, na Makedoniju, Grčku, Republiku Srpsku, rešenje srpskog pitanja u Hrvatskoj ... kao i na moguće refleksije čak i u zemljama Evropske unije.

Uprkos tome stoje u značajnoj meri Izveštaj Kaj Ejdea kontradiktoran - tvrdi se da situacija, nije dobra, da standardi nisu ispunjeni ali se predlaže početak razgovora o konačnom rešenju - želim da verujem u dobru volju Ejdea i onog dela medjunarodne zajednice koji se zalaže za hitno otpočinjanje razgovora o konačnom statusu.

Ti razgovori neće doneti dobro ako se budu oslanjali samo na formulu "šatl-diplomatije". Moramo da sednemo za pregovarački sto i da za svaku problematizovanu oblast, u trezvenoj i neograničenoj raspravi, iznesemo svoje argumente, a ti argumenti, verujte mi, vrlo su jaki.

Dakle, treba nastaviti rad na ispunjenju standarda, nastaviti proces decentralizacije Kosova i Metohije i sa mnogo strpljenja raditi na kompromisnom rešenju budućeg statusa Kosova i Metohije.


Reakcije | Broj reakcija: 38
FORUM

Govor Don Šan Zefija, Biskupskog Kancelara, Katolička crkva

Međuverska konferencija o mirnoj koegzistenciji i dijalogu
Pećka Patrijaršija
Peć 2 –3. maja 2006. godine.OSTALI ČLANCI
Pročitajte ostale tekstove

REAKCIJE
© 1998-2005 CDRSEE, KosovaLive i Medijski Centar Beta
Odgovornost za sadržinu tekstova objavljenih na sajtu www.kosovakosovo.com u potpunosti preuzimaju Centar za demokratiju i pomirenje, agencija KosovaLive i Medijski Centar Beta. Tekstovi ni na koji način ne odražavaju mišljenja donatora koji su pomogli Albansko-srpski forum za razmenu informacija.