[ English ] [ Shqip ] [ Srpski ]
 
 


FORUM
Pismo peremijera Kosova Bajrama Kosumija upućeno rumunskom ambasadoru u UN Mihnea Motoc
Piše: Bajram Kosumi, premijer Kosova

Bajram Kosumi
Poštovani Ambasadore Motoc,

U ime Vlade Kosova, zahvaljujem vam na podršci Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u izgradnji stabilnosti na Kosovu. Takođe smo veoma zahvalni za odličan rad g. Jessen-Petersena, Specijalnog predstavnika Generalnog sekretara.

Vlada Kosova pozdravlja izveštaj Specijalnog izaslanika Kai Aidea. Taj izveštaj predstavlja važan momenat za istoriju Kosova i regiona.

Opis koji je dao Ambasador Aide u svom izveštaju je tačan. Kosovo je načinilo ogroman napredak od razaranja iz 1999. godine. Uz pomoć UN, EU, OSCE, NATO i drugih međunarodnih partnera, izgradili smo nove institucije od samih temelja. Međutim, čeka nas još mnogo toga da uradimo.

Vlada Kosova ponovo potvrđuje svoju posvećenost postupku sprovođenja standarda u cilju izgradnje dobrih institucija, vladavine zakona i zaštite za sve stanovnike na Kosovu, bez obzira na njihovo etničko poreklo. Mi shvatamo da je za te standarde potrebno i vremena i truda: to je nešto više od pukog izloga. Standardi su osnova za slobodno, demokratsko i pravično društvo za sve naše građane. Prihvatamo preporuku Ambasadora Aidea da je potreban poseban trud za poboljšanje vladavine zakona na Kosovu, čak i nakon što je Kosovska policijska služba napravila velike korake ka izgradnji jedne istinske multi-etničke policijske službe za sve Kosovce.

Standardi su namenjeni svim građanima i grupama na Kosovu. Međutim, takođe smo svesni toga da treba da se više potrudimo da ostvarimo ne samo bezbednost manjinskih etničkih grupa, već i to da se oni osećaju bezbednim. Vlada ponavlja svoj stav da članovi svih kosovskih zajednica treba da budu zastupljeni u Vladi Kosova. Vrata su otvorena za kosovske Srbe da se pridruže našim institucijama, sada i ubuduće. I dalje ostajemo posvećeni procesu decentralizacije koji omogućava svim zajednicama da budu u potpunosti i pravično zastupljene u postupcima donošenja odluka koje imaju uticaja na njihov život, kako u lokalnim tako i u centralnim institucijama. Za ostvarenje ovog procesa, kao i za standarde, potrebno je vreme, ali mi smo odlučni da ga sprovedemo do kraja.

Vlada Kosova pozdravlja preporuku Ambasadora Aidea da je došlo vreme za rešavanje konačnog statusa Kosova. Produžena neizvesnost ne čini dobra nikome. Rešavanje statusa Kosova postaviće osnovne temelje za ekonomski rast, za potpuno izmirenje različitih kosovskih etničkih zajednica i za trajnu stabilnost u regionu.

Unapred se radujemo imenovanju Specijalnog izaslanika Generalnog sekretara za konačni status. Blisko ćemo da sarađujemo sa bilo kim koga GS bude imenovao, kao i sa međunarodnom zajednicom i našim susedima u regionu kako bismo obezbedili pravičan i miran ishod. Verujemo da ovaj proces treba da bude otvoren i da javno radi, s obzirom na to da će iz temelja da utiče na živote kosovskih ljudi. Takođe smatramo da ovaj proces ne treba da bude neograničeno ortvoren te da treba da bude zaključen u nekom realnom roku, kao na primer sredinom 2006. godine. Narodu Kosova ali i regionu potrebne su garancije da će odluke da budu donete a ne odložene.

Predsednik Kosova započeo je naše pripreme okupljanjem delegacije lidera kosovskih institucija i vođa glavnih stranaka. Takođe smo započeli naše tehničke pripreme za brojna i složena tehnička pitanja za koja očekujemo da će da budu postavljena u toku razgovora. Pozdravljamo pažljiv interes koji UN i međunarodna zajednica poklanjaju ovom procesu. Sigurni smo da će taj interes da doprinese mirnom i valjano rukovođenom procesu.

Stav kosovske Vlade i velike većine kosovskih ljudi je da konačan status Kosova treba da bude u vidu nezavisne države u granicama Kosova koje trenutno postoje, bez podele i bez kantonizacije. Takođe verujemo da država Kosovo treba da bude multi-etničko i demokratsko mesto u kojem se poštuje zakon, koje postoji u miru i saradnji sa svojim susedima u regionu i ostalim svetom. Pozdravili bismo nastavljeno prisustvo i angažovanje međunarodne zajednice tokom našeg razvoja.

U okvirima ovog šireg gledišta, spremni smo da potanko razradimo detalje o tome na koji način bi trebalo da Kosovo bude organizovano kako prema svojim institucijama tako i prema svom ustavu. U svim pitanjima, vodilja će da nam bude namera da izgradimo takvo Kosovo u kojem će sve zajednice da budu pravično predstavljene u našim demokratskim institucijama i u potpunosti zaštićene vladavinom zakona. Ovo ostaje naš cilj ne samo za sadašnjost već i za budućnost.


Reakcije | Broj reakcija: 5
FORUM

Govor Don Šan Zefija, Biskupskog Kancelara, Katolička crkva

Međuverska konferencija o mirnoj koegzistenciji i dijalogu
Pećka Patrijaršija
Peć 2 –3. maja 2006. godine.OSTALI ČLANCI
Pročitajte ostale tekstove

REAKCIJE
© 1998-2005 CDRSEE, KosovaLive i Medijski Centar Beta
Odgovornost za sadržinu tekstova objavljenih na sajtu www.kosovakosovo.com u potpunosti preuzimaju Centar za demokratiju i pomirenje, agencija KosovaLive i Medijski Centar Beta. Tekstovi ni na koji način ne odražavaju mišljenja donatora koji su pomogli Albansko-srpski forum za razmenu informacija.