[ English ] [ Shqip ] [ Srpski ]
 
 


FORUM
Pozdravno slovo
Pećka Patrijaršija 2. maj /19 april 2006.
Međuverska konferencija o mirnom saživotu i dijalogu
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije


Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije
Poštovani učesnici ove međuverske konferencije o mirnom saživotu i dijalogu,

Pozdravljam Vas u ime Boga ljubavi i mira, pred ovom drevnom svetinjom, prenoseći Vam blagoslov i molitve za uspeh rada ove Konferencije Njegove Svetosti Arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha Srpskog g. Pavla, glavnog domaćina ovog sveštenog doma.

Nalazimo se u jednom svetilištu starom skoro 1500 godina. Njegova mladost, po riječima proroka Božjeg i cara starog Izrailja Davida, duhovnog korijena svih nas danas ovdje sabranih, obnavljala se i obnavlja, kao mladost orla. Naročito je obnavljana i građena u vrijeme arhiepiskopa pećkog Arsenija (XIII vek) i njegovih naslednika arhiepiskopa i patrijaraha srpskih do dana današnjeg.

Tajna tog obnavljanja i njegov ključ sastoji se u tajni svjedočenja i vječnog smisla svetilišta ovakve vrste. Ovo svetilište, naime, posvećeno je Bogu Ljubavi i svjedok je vjekovni ljubavi Božje jače od smrti i prolaznosti. Kao takvo ono zrači ljubavlju bližnjim i daljnjim ljudima. Poziv je na ljubav i vječno zajedništvo svih koji mu dolaze, kao i na neprolazno ljudsko dostojanstvo, ostvareno Božijom ljubavlju i uzajamnom ljubavlju među ljudima i narodima. Kao Dom Hljeba, koji silazi s neba za život svjeta, ova svetinja poziva i nas danas ovdje sabrane da se hranimo tom i takvom ljubavlju, prema Bogu Svedržitelju, Tvorcu neba i zemlje i jedinstvenog roda ljudskog, i ljubavlju jednih prema drugima, stvorenih svih koliko nas ima na zemlji, prema Božjoj Slici i prilici. Nije li iz jedne krvi umiješen sav rod čovječiji i nije li svima ljudima i svima narodima Bog odredio mjesto i vremena, da u njima urađaju plodovima, bogateći zemlju i jedni druge?

Jedan drevni čovjek Božji, pustinjak, ostavio nam je svoje sveto proročanstvo, koje nas obavezuje i koje glasi: "Vidio si brata svoga, vidio si Boga svoga." Gledajući Vas očima ove svetinje i njenog svedočanstva, vidim pred sobom po Bogu Tvorcu svoju braću i vječnu sabraću.

Kao takve pozdravljam Vas sa dobrodošlicom, ljubavlju i poštovanjem, u nadi da ćete svojim dijalogom sa Bogom i jednih sa drugima pomoći zacjeljenju naših zajedničkih rana na ovom kosovskom prostoru, preovladavanju bratomržnje i razdora i uspostavljanju pravde, zajedništva i mira, saglasno volji Božijoj i našem ljudskom pozivu i zvanju pred Bogom. Mir Vama i svima žiteljima Kosova i Metohije i svima ljudima i narodima zemaljskim. Dobrodošli i Bog Vas blagoslovio!

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije


Reakcije | Broj reakcija: 3
FORUM

Govor Don Šan Zefija, Biskupskog Kancelara, Katolička crkva

Međuverska konferencija o mirnoj koegzistenciji i dijalogu
Pećka Patrijaršija
Peć 2 –3. maja 2006. godine.OSTALI ČLANCI
Pročitajte ostale tekstove

REAKCIJE
© 1998-2005 CDRSEE, KosovaLive i Medijski Centar Beta
Odgovornost za sadržinu tekstova objavljenih na sajtu www.kosovakosovo.com u potpunosti preuzimaju Centar za demokratiju i pomirenje, agencija KosovaLive i Medijski Centar Beta. Tekstovi ni na koji način ne odražavaju mišljenja donatora koji su pomogli Albansko-srpski forum za razmenu informacija.