[ English ] [ Shqip ] [ Srpski ]
 
 


FORUM
U demokratiji se ne mogu koristiti prava bez učešća i nema kompetencija bez njihovog korišćenja

Veoma zanimljiv clanak gospodina Iljber Hise. Medjutim, kao Srbin sa Kosova zeleo bih da dam par komentara na misljenja izneta u njegovom clanku. Mislim da gospodin Hisa je veoma dobro upoznat sa cinjenicom da su i albansko i srpsko drustvo na Kosovu veoma iskljucivo! Retko kad u istoriji ova dva naroda su saradjivala medjusobno i dominacija jednog je uglavnom znacila diskriminaciju drugog. Bez obzira na principe pozitivne diskriminacije na Kosovu koji favorizuju manjinske zajednice (iako ovo uglavnom vazi samo na papiru, u stvarnosti je situacija prilicno drugacija), srpska zajednica ne vidi ove mehanizme kao dovoljnu zastitu od albanske diskriminacije! Kao bivsi visoki sluzbenik jedne od srpskih opstina vise puta sam imao priliku da se licno uverim u diskriminaciju srpske zajednice na KOsovu na centralnom nivou. Postoji jos jedna cinjenica koju gospodin Hisa ili ne razume ili ne zeli da razume. Srbi sa Kosova nikada nisu dozivljavali sebe kao deo teritorijalne celine koja nije u sastavu Srbije. I danas Srbi na Kosovu veruju da bez institucionalne podrske Republike Srbije, njihov zivot na Kosovu je nemoguc. To se i potvrdilo na mnogim primerima, pogotovo u oblastima obrazovanja i socijalne ondosno zdravstvene zastite. Gospodin Hisa takodje pominje da demokratija zahteva koriscenje prava uz obaveze pritom zaboravljajuci na Albanski bojkot institucija tokom devedesetih godina. Bez obzira kako ovo poredjenje izgleda gospodinu Hisi, srpski narod sasvim opravdano stavlja znak jednakosti izmedju ova dva bojkota. Opravdanost se sastoji od toga da ucescem u privremenim istitucijama Kosova u predhodnom mandatu srpski predstavnici nisu uspeli da znacajnije poboljsaju polozaj svog naroda. Zelio bih podsetiti i gospodina Hisu i sveukupnu javnost na cinjenicu da tri opstine na severu Kosova su oduvek bile vecinski naseljene srpskim stanovnistvom koji nikada u istoriji nije vezivao za ostale delove Kosova. Potpuno je neprirodno asimilirati ovo stanovnistvo u vecinski-Albansko Kosovsko drustvo i ja sam duboko ubedjen da se to nikada nece dogoditi, makar ne mirnim putem. Na kraju bih potsetio gospodina Hisu da tendenciozno potsecanje na albanske zrtve tokom sukoba na Kosovu je protivno svakom pomirenju izmedju albanskog i srpskog drustva! Srpske zrtve na Kosovu su takodje velike. Zlocin nad Srbima se uglavnom dogodio u mirnodopsko vreme u vreme kad su, po kazivanju gospodina Hise, Srbi trebali da koriste svoja demokratska prava i to je ono sto dodatno baca u sumlju svako ucesce Srba u institucijama. Na kraju bih zeleo da kazem da gospodin Hisa u svojim navodima ima pristup nije nimalo pokusao da ohrabri Srbe za ucesce u istitucijama vec je ponovio vec ustaljenu demagogiju o demokratskim principima koje se cesto mogu cuti od vecine albanskih politicara.
(Dragisa Mijacic, 07.07.2005. 12:37)

Shkrimi juaj për mendimin tim është shumë i rëndësishëm për tërë shoqrin Kosovare e në veqanti për Serbët Kosovarë. Unë mendoi se në këtë periudhë kohore duhet sa më shumë që t`ju bëhet me dije Serbëve Kosovar, që realiteti i ri Kosovar është ky që u krijua para dhe pasë lufte, që Serbët Kosovarë të dalin nga mjegulla e madhe që i rrethon një kohë të gjatë. Kishte me qenë mirë sipas mendimit tim që të gjithë ata që munden dhe dinë të ju afrohen me forma të ndryshme Serbëve Kosovar për ti njoftuar, për ti nxjerr nga terri dhe bllokada e cila vjen nga njerzit e Beogradit që nuk ja dojnë të mirën Kosovarëve, në veqanti i dëmtojnë(shkatrroinë) interesat e Serbëve Kosovar.
(Ymer Gashi, Zvicër, 14.09.2005. 20:40)

---ju jeni nje idiot, ju jeni nje bashkepunetor nje ndyresi ku duke falenderu rrethit te juaj familjar jeni sot ku jeni. E thashe bashkepunetor-informator, nuk dua ta zgjase se kuptohet ne ishe SDB(ke qene shoke i ngushte), do te vije koha edhe per juve.
(kastriot jashari, 21.01.2006. 15:10)

Polja obeležena crvenom zvezdicom su obavezna.

* Vaše ime i prezime:
* Email:
* Komentar:
 
FORUM

Govor Don Šan Zefija, Biskupskog Kancelara, Katolička crkva

Međuverska konferencija o mirnoj koegzistenciji i dijalogu
Pećka Patrijaršija
Peć 2 –3. maja 2006. godine.OSTALI ČLANCI
Pročitajte ostale tekstove

REAKCIJE
© 1998-2005 CDRSEE, KosovaLive i Medijski Centar Beta
Odgovornost za sadržinu tekstova objavljenih na sajtu www.kosovakosovo.com u potpunosti preuzimaju Centar za demokratiju i pomirenje, agencija KosovaLive i Medijski Centar Beta. Tekstovi ni na koji način ne odražavaju mišljenja donatora koji su pomogli Albansko-srpski forum za razmenu informacija.