[ English ] [ Shqip ] [ Srpski ]
 
 


FORUM
Dve istine oko jedne istine!

Kada se pogleda sta ste napisali iza toga, nema sumnje, stoji akademski precizna i hladna procena i informacija o necemu sto se zove demografija bez politike. Naravno ima tu i nekih politckih ocena, ali ste pokusali i uspeli da ostanete iznad svega objektivni. U poredjenju sa vasim sagovornikom Vladimirom Cicicem, dali ste mnogo vrlo konkretnih argumenata o temi i kojoj se govori. Ovako hladne glave treba govoriti o problemima, bez previse emocija i od srce, vec mozgom. Pozdrav Slavissa
(slavisa lazic, 16.07.2005. 15:53)

PROSTO NEVEROVATNO KAKVIM NEISTINAMA SE BAVI GOSPODIN ISLJAMI. PO NJEGOVOJ TVRDNJI SAMO ALBANSKE ZENE SU PLODNE!!!!!!! OSIM TOGA, KAKO SRBIJA MOZE DA OKUPIRA SVOJU SOPSTVENU ZEMLJU? GOSPODIN ISLJAMI MOZE DA BUDE AKADEMIK ALI JE I ALBANAC. U CIVILIZOVANIM ZEMLJAMA RADJA SE SAMO ONOLIKO DECE KOLIKO MOZE DA SE KVALITETNO ODGAJA. ALI OCIGLEDNO ALBANSKU ZENU NEMA KO DA NAUCI AKO JEDAN AKADEMIK OVAKO RAZMISLJA ILI SE ALBANSKA DECA RADJAJU U POLITICKE SVRHE , ZA OSTVARIVANJE SNA O VELIKOJ ALBANIJI.
(VESNA BARACKOV, 21.07.2005. 15:27)

It is high time for Albanians to realise that KosovO - Metohija is a Serbian province, so all the Albanians who migrated from Albania illegally since 1948 and ALL their descendants should pack up their rags and get the hell out of KosovO-Met right away. The lands owned by the Serbian Orthodox Church in Metohija (also known by a fake name "dukagjin") -- i.e. about 35% of that territory, and in KosovO (about 28% of that territory) which have been illegally taken away by Albanian fascists in 1941-45 and Albanisn hard line communists in 1945-1972 should be returned immediately.
(Goddess Kali, 23.07.2005. 15:29)

Sorry, but Kosova/ Kosovo has always been and will remain ALBANIAN. But serbs and other minorities can live there, since we are tolerant. I have never heard that a church owns a country. Something like this can be sad only by serbian people. Go and read some objective books.
(ADRIAN, 03.08.2005. 17:36)

As history is never accurate, I would not like to refer to it about the present situation, and possible solutions to the status of Kosova. Instead I think it is wise to look at the present and try to solve the future of Kosova. If we keep referring to history all the time, then USA belongs to Native Indians. But in the present, it is ridiculous to say that. One thing is for sure, about Kosova - Kosovars will decide. Neighbours can give suggestions, and only if the people of Kosova's referendum is similar to that suggestion then it will be acceptable as such. We (all SEE) will meet in EU one day, so the sooner we care about our 'gardens' the better. A democratic Serbia is in the interest of the Kosova, too. A good neighbour is always welcome. Greetings.
(Ilir, 10.08.2005. 09:40)

Dali je doticni gospodin svestan sta je napisao?Hocu samo damu kazem da Goranci nisu izmisljenja nacionalna manjina nego ih vi (Albanci) asimilujete dabi ste pokazali davas je sve vise.Setite se samo popisa sedamdesetih i osamdesetih kada su pitali u Beogradu ,, odakle naglo i ojednom dase povecao broj Arnauta(nema ljutnje to sam ja zapamtio od mog dede a on je isto bio Goranac a on isto od njegovog dede)svi koji su se izjasnili kao Goranci visre ptikazali dasu Arnauti ,visre tad imali vlast u ruke. A sada nas jos ubijate i proterujete samo sto necemo da prihvatimo Albanski kao sluzbeni jezik i ukidate nam skole na Srpskom( premijer B.REDJEPI). Zasta van sluzi ta titula.Znajte da nikada necete uspeti danas asimilujete,nikada. SLOBODNA GORA. Laite sebe a nemojre druge lagati.
(sacir sacirovic, 27.08.2005. 18:40)

This is a piece written with demographics in mind but ignores one fact - the demographics today. Demographics heavily infleunced by attacks on non Albanian minorities but this time under the noses of the international community. Whatever the sins of the Serbs in the past the fact is that non Albanians in Kosovo do not even have the most basic right - freedom of movement. For this reason reading about demographics of pre 2000 seems a little irrelevant
(Aleks Markovic, 30.08.2005. 18:27)

Kao prvo, Albanci su na prostor Kosmeta došli nakon najezde Turaka. Kao dokaz imate popis iz vremena despota Stefana Lazarevića po kome je 20 000 stanovnika Kosmeta srpske nacionalnosti, a samo 20 stanovnika bili su Arnauti. Za sve vreme turske okupacije doseljeni Arnauti su bili neprijateljski raspoloženi prema starosedelačkom stanovništvu, koje je od njih trpelo teror, čak gori od turskog. Nakon oslobođenja Kosmeta ta srpska pokrajina biva integrisana u jedinstvenu srpsku državu, a kasnije u kraljevinu SHS. Za vreme drugog svetskog rata područje Kosmeta pripojeno je tzv *velikoj albaniji* i za vreme rata je odatle proterano oko 100 000 Srba a oko 10 000 je ubijeno od strane Albanaca. Nakon završetka rata komunisti nisu dozvolili povratak raseljenih Srba na Kosmet, istovremeno dopuštajući ostanak bespravno doseljenih Albanaca za vreme rata i kasnije. AP Kosmet je dobila nenormalno velika ovlašćenja, sa većim pravima čak i od same Srbije. Milošević je ispravio to i ukinuo tako nenormalno visoku autonomiju Kosmeta. E sad, što se tiče većina i manjina na Kosmetu, ne postoji Albanska većina na Kosmetu, nego samo Albanska manjina unutar Srbije. Ne postoji Srpska manjina na Kosmetu, već samo Srpska većina u Srbiji. Kosovo je neodvojivi deo Srbije. To što su Šiptari (ili ako hoćete, Albanci) većina na jednom delu srpske zemlje, ne znači da mogu da je odvoje ako hoće. Pazite, to možete silom, ali onda očekujte da vam se istom merom vrati. I što se tiče crkve i zemlje, crkva može da poseduje zemlju. Komunisti su svim crkvama, pa i SPC nakon drugog svetskog rata oduzeli zemlju. I tačno je to, da se više od 60% teritorije Kosmeta nalazi u privatnom vlasništvu Srba. To što su oni proterani i što im je imovina uzurpirana, druga je stvar.
(Živanović Vladimir, 21.11.2005. 13:07)

mije sme GORANCI i samo GORANCI ni sme ni srbi ni albanci ni turci .....................,we are GORANI,WELCOME TO GORA, bidi samo svoj goranac,ostaj kucica neka lajet,srbi i albanci ZIVIO ZELENA GORA
(alexandros stilos, 27.01.2006. 18:40)

selam braca , netrebe nikoj da ni zbori so sme mije niti da se mesae ! mije sme goranci i zauvek ce osaneme , i neslusajte gluposti so zbori insan , nikoj nezneje tacno mozet samo da izmislet nesto a nikoga da go potvrdet samo nekue cinjenice ... BIDI GORANEC I PONOSAN .. selam aleykum svim nasincim vo svet .
(Abdel, 21.03.2006. 10:43)

poz svima gorancima u svet,i naj vise gorankem u londona,poz od durima od borje x
(alexandros stilos, 20.05.2006. 14:35)

ja bi podrzif nase drugari oja so napisalje da sme mije GORANCI i da ne ce ne unistet nikada jer mije sme neunistif narod NEMOZE NAM NIKO NISTA
(deki, 04.06.2006. 23:01)

Goranac je goranac.Ali u celoj sustini znase da su goranci al odakle im poreglo.Normalno da nema asimilacije ali je jos bola albanizacija naroda jer su bliski njima nego srbima.Ali se jos mozda narod plasi na opredeljenja ili neka druga sila je u pitanje i sam narod vise nebi zno gde da krene a gde da stane jer su posledice velike na svakoj streni gledajuci malo i raniju situacijeu goranaca koliko su napustili goru otisli tad u turskoj, bugarskoj i svugde[madjiri] to je znak da su nas uvek maltretirali i mnogo mucili svakakvi rezimi pokvarenih lidera ovozemalski.BIDI GORANEC NESE SRAMI OD NIKOGO to je moj srdacan pozdrav svima
(Abas Abazi, 06.06.2006. 12:04)

Polja obeležena crvenom zvezdicom su obavezna.

* Vaše ime i prezime:
* Email:
* Komentar:
 
FORUM

Govor Don Šan Zefija, Biskupskog Kancelara, Katolička crkva

Međuverska konferencija o mirnoj koegzistenciji i dijalogu
Pećka Patrijaršija
Peć 2 –3. maja 2006. godine.OSTALI ČLANCI
Pročitajte ostale tekstove

REAKCIJE
© 1998-2005 CDRSEE, KosovaLive i Medijski Centar Beta
Odgovornost za sadržinu tekstova objavljenih na sajtu www.kosovakosovo.com u potpunosti preuzimaju Centar za demokratiju i pomirenje, agencija KosovaLive i Medijski Centar Beta. Tekstovi ni na koji način ne odražavaju mišljenja donatora koji su pomogli Albansko-srpski forum za razmenu informacija.