[ English ] [ Shqip ] [ Srpski ]
 
 


FORUM
Za decentralizaciju sa svim i za sve gradjane Kosova

Pata nji koment te shkurter per artikullin e Z.Mujotes. ne princip mendoj se krejt ate cka e tha eshte ne rregull, dhe eshte ashtu, ne baza te principeve qe i aplikon edhe Evropa. Edhe une mendoj se pa nji kuhstetute te forte bazike e cila do te garanton integritetin teritorial te Kosoves, nuk do te mund te ket proces te mirefillt te decentralizimit, pasi qe gjithmone ekziston reziku i ndarjes teritoriale te Kosoves, ne baza te kufife etnik te atyre "neokomunave", si qe e ceku edhe Z.Mujota. Mirepor, ket duhet ta ceke edhe qeveria, ne menyre publike, sikurse qe eshte uke apeluar edhe opozita. te jem i sinqert, nuk jame antare i asnji partie, por jame idhtare i shume ideave, dhe akcioneve, qe qojne drejt nji liberalizimit demokratik te mirefilt ne Kosove, e qe kjo rruge eshte e gjate. Personalisht jame i bindur se tek pas 10 cikleve te zgjedhjeve te lira( po e ceku te LIRA), pa ndikimin e jashtem me nji ligj zgjdhor te ndryshuar, me lista ta hapura, dhe me proporcionalitet, athere gajt ketyre " filtrimeve" ne zgjedhje, o te vijme deri te nji gjenerate e re e pakompromituar e perfaqsuesve te popullit, e jo te prfaqsuesve te udhheqve politik. Proqesi i decentralizimit duhet te ket ne vehte kompromise, e jo inate. Dihet se gjithkund ne evropen demokratike, komunat kan nji lloj autonomije, dhe se me kushtetute eshte e garantuar ajo autonomi.Gjithashtu me kushtetuta, mvarsisht prej vendit u eshte mundesuar edhe pakicave nji lloj diskriminimi pozitiv, sa qe ne disa shtete, shkon qe deri 5% te popullsis nga rradhet e pakicave, kan drejte per dygjuhesi, barazim te plote etj etj. Momentalisht me bie ne mend Finlanda, ku autonomia e komunave shprehet, deri edhe tek sistemi i mbrojtjes, por me kufizxme, ne Universitete, ku sipas perqindjes, minoritetet kan drejte te pranohen ne fakultete, duke konkuruar ne provime pranuese ne gjuhen e tyre,e plus asaj edhe ne gjuhen e shumices. Por, kjo me vone, shifet se ata qe e kryjin ne gjuhen minoritare fakultetin, ata munde te punesohen vetem ne pjeset e tyre ("enklavore"), por jo edhe ne tere teritorin e shtetit, ku banoret jane nga mazhoritaret. keto gjera duhet rregulluar me ligj, si qe eshte e rregulluar edhe statusi i ni pjese te Finlandes, te quajtur Åland(Ahvenanmaa) e cila ka nji autonomi shume t larte. Ujdhesate e kesaj komune, jane shume afer Suedise, por i perkesin Finlandes.Aty jane 99,9% banore Suedez, me nenshtetsi Finlandeze. Teritori, i tyre nuk ka pranu qe te hyn ne EU, ne ohen kur Finalnda eshte pranuar ne EU,por kjo eshte bere, ne baza te kushtetutes eksistuese te finlandes,ku ceket se nji teritor,mund te mos e perfille vendimin e keshillit te ministrave, por kosnekvencat e kesaj duhet ti barte vet, si qe eshte rasti, qe Ne tre tritorin e finlande, kan drejte te konkurojne per projekte te ndryshme qe finansohen nge bank europiane, per te cilat lejet i jep qeveria finlandeze, kurse ata nga Ålanda, nuk kan drejte, per kete arsye edhe po ngecin nga ana e zhvillimit ekonomik.te gjitha mallrat qe hyn ne Åland nga EU-ja doganohen, kurse nga Finlanda jo! Ne kete menyre, deshta te jap mendimin tim se si ne menyre, konstitutive, munde te " shantazhohet" nji popuill minoritare, edhepse iu ipet nji autonomi shume e larte. Ne kete moment me duket se qevria, dhe shume nga koalicioni qeveritare, nuk jane duke i perfillur eksperiencat e shteteve tjera demokratike,te cilat gjithashtu kan probleme minoritare, por n menyre, konstitutive i kann rregullu ato. Mendoj, ne fund, se pa zgjedhjet e reja, nuk ka as statut te ri, e as decentralizim, dhe permbushje te tjera te standardeve, pasi qe ky koalicion qeveritare, nuk kan as 20% perjrahjen e popullates( shiquar ne perqindjen e te dalurve ne zgjidhje, dhe duke krahasuar numrin e pergjithshem te banorve ne Kosove. Me nderime, Edmond Nushi
(Edmond Nushi, 12.08.2005. 08:40)

zoti mujota me qeverin qe e ka kosova pra te tanishme asnje rezultat te mire nuk besoj qe mund te arrime pasi qe dihet se ne qeverin e kosoves ka njerez shum te koruptuar sa jeni duke ber ju si opozit qe keto dukuri negative qe jane ne qeveri te ndryshojn dihet se per momentin kosova e ka qeverin me te koruptuar ne rajon po veq po shihet ish zav iqeveris po akuzohet per korupsion ashtu ish kryeministri po ne ket rrjet jane te perfshire edhe ministra te tjera qe nuk e perfaqsojn unitetin e popullit duhet ende ndryshime ber pra se jami ne momente vendimtare pra te zgjidhjes se statusit po si mund ti zgjidh kosova problemet ku iter kabineti qeveitar jane te zhytur ne korupsion e populli eshte ne varferi te skajshme asnje ndryshim spo vrehet kosova eshte ne terr kosova eshte ne varfei e ministrat e qeveris blejn vetura luksoze e bajne pushime ne hotelet me te shtrenjta besoj se se shpejti do te zgjidhet statusi i kosoves ket po e them se bazohemi ne vlerat dhe meritat e opozites konstruktive se ju jeni ata qe kosova eshte e lire e sot njerzit e koruptuar te kosoves e udhheqin qeverin
(ARBEN MAKAJ, 18.04.2006. 10:20)

Polja obeležena crvenom zvezdicom su obavezna.

* Vaše ime i prezime:
* Email:
* Komentar:
 
FORUM

Govor Don Šan Zefija, Biskupskog Kancelara, Katolička crkva

Međuverska konferencija o mirnoj koegzistenciji i dijalogu
Pećka Patrijaršija
Peć 2 –3. maja 2006. godine.OSTALI ČLANCI
Pročitajte ostale tekstove

REAKCIJE
© 1998-2005 CDRSEE, KosovaLive i Medijski Centar Beta
Odgovornost za sadržinu tekstova objavljenih na sajtu www.kosovakosovo.com u potpunosti preuzimaju Centar za demokratiju i pomirenje, agencija KosovaLive i Medijski Centar Beta. Tekstovi ni na koji način ne odražavaju mišljenja donatora koji su pomogli Albansko-srpski forum za razmenu informacija.