[ English ] [ Shqip ] [ Srpski ]
 
 


FORUM
Koliko medjunarodno pravo može da doprinese rešavanju kosovskog pitanja?

Nuk ka të drejtë nderkombëtare që e justifikon dhunën dhe terrorin e shtetit tuaj Serbisë mbi Kosovën dhe pjesët tjera të ish Yugosllavisë. E keni përmend Rambujen, në rregull Rambuja e dini ju se marveshja e Rambujes ishte para masakrrave të shumta që ndodhën në Kosovë dhe ekzodin e mbi 1 milion njerzëve që e organizoi shteti i juaj. Ishin pas marveshjes së Rambujes Bombardimet nga NATO që e ndalen masakrren dhe shpërnguljen e dhunshme që kishte filluar nga forcat Serbe mbi popullaten civile të Kosovës. Edhe një herë ju pyes qartë se a ka të drejtë nderkombëtare që e justifikon terorrin e shtetit tuaj mbi të tjerët. Me qfarë të drejte nderkombëtare iu hoqë autonomia e vitit 1974 që kishte kosova deri në vitin 1989 e që ishte edhe element konstituiv i federates Yugosllave, ju e dini se ka pase edhe delegat që e kanë përfaqsu kosovën në federat, ka patur edhe kryetar të federates Yugosllave nga Kosova. Nëse shikohen veqë afersisht kto elemente ska të drejtë nderkombëtare që e mohon edhe pavarsin dejuro të Kosovës se defakto ne jemi qe 6 vite e gjysme të pamvarur. Edhe zoti do të na ndihmoj neve Kosovarëve ta kemi shtetin tonë Kosovën nderkombëtarisht të njohur, se të drejtën e ndihmon edhe zoti.
(Ymer Gashi, Zvicër, 11.01.2006. 19:46)

Fillimisht mendoj se qasja e Prof. Dimitrijeviq duket të jetë e papranueshme dhe jo reale, sa i përket disa referimeve mbi ndikimin e së drejtës ndërkombëtare në zgjedhjen e statusit final të Kosovës. Jemi dëshmitarë se në praktikën ndërkombëtare, vendimmarrësit kryesor në zgjedhjen e problemeve dhe krizave ndërkombëtare ende janë pesë anëtarët permanent të KS-së së OKB-së. Grupi i kontaktit “si grup jo formal”siç e quan Prof. Enver Hasani, është duke operuar me duar më të lira jashtë strukturave formale dhe strikte të OKB-së. Kështu që në rastin e Kosovës duket se marrëveshja dhe formalitetet mbi zgjedhjen do të zhvillohen në udhëheqjen e këtij grupi. Grupi është treguar si më kompetent dhe efektiv se sa Këshilli i Sigurimit në marrëdhëniet ndërkombëtare. Veprimtaria e këtij grupi si dhe rezultatet do të merren si precedent në zgjedhjen e rasteve të ngjashme në të ardhmen. Profesori Dimitrijeviq, kur flet për të drejtën e vetëvendosjes, mundohet që të zgjeroj kuptimin duke e devijuar atë me disa shembull dhe referime jo të bindshme dhe ndikuese. Duke u bazuar në rrethanat historike, se qytetarët e Kosovës kurrë me vullnetin e tyre nuk iu kanë bashkangjitur Serbisë apo Jugosllavisë, na jep shtyllën primare dhe kryesore në përdorimin e kësaj të drejtë apo më mirë të themi këtij parimi. Kjo është shprehur me dhjetra herë, si dhe me shumë argumente tjera që qarkullojnë në opinion. Duke shtjelluar më tej këtë çështje profesori Dimitrijeviq bënë një gabim, kur shprehet se “e drejta e parimit të vetëvendosjes është kufizuar me vetë faktin që secili grup nuk mund të pretendojë që është popull”. Ne shqiptarët e Kosovës i gëzojmë të gjitha atributet e një populli e bile edhe të kombit, kemi gjuhën, kulturën, fenë dhe një histori të përbashkët. Dalja me një pozicionim të tillë, prof. në fjalë edhe një herë të përkujton dinakërinë dhe doktrinën serbe. Por, përfundimisht edhe publikisht me sa po duket përmes këtij shkrimi të prof. Dimitrijeviq, opinioni serb e ka kuptuar se vetëvendosja i takon edhe popullit të Kosovës, siç ka ndodhur me ish republikat tjera Jugosllave dhe më gjerë. Mendoj se ekzagjerim dhe devijimi i këtij parimi si dhe parimeve dhe normave ndërkombëtare është edhe një shembull ndër të tjerët, në politikën serbe dhe urinë e tyre territoriale në Ballkan.
(Gëzim Visoka, 12.01.2006. 13:02)

Fillimisht mendoj se qasja e Prof. Dimitrijeviq duket të jetë e papranueshme dhe jo reale, sa i përket disa referimeve mbi ndikimin e së drejtës ndërkombëtare në zgjedhjen e statusit final të Kosovës. Jemi dëshmitarë se në praktikën ndërkombëtare, vendimmarrësit kryesor në zgjedhjen e problemeve dhe krizave ndërkombëtare ende janë pesë anëtarët permanent të KS-së së OKB-së. Grupi i kontaktit “si grup jo formal”siç e quan Prof. Enver Hasani, është duke operuar me duar më të lira jashtë strukturave formale dhe strikte të OKB-së. Kështu që në rastin e Kosovës duket se marrëveshja dhe formalitetet mbi zgjedhjen do të zhvillohen në udhëheqjen e këtij grupi. Grupi është treguar si më kompetent dhe efektiv se sa Këshilli i Sigurimit në marrëdhëniet ndërkombëtare. Veprimtaria e këtij grupi si dhe rezultatet do të merren si precedent në zgjedhjen e rasteve të ngjashme në të ardhmen. Profesori Dimitrijeviq, kur flet për të drejtën e vetëvendosjes, mundohet që të zgjeroj kuptimin duke e devijuar atë me disa shembull dhe referime jo të bindshme dhe ndikuese. Duke u bazuar në rrethanat historike, se qytetarët e Kosovës kurrë me vullnetin e tyre nuk iu kanë bashkangjitur Serbisë apo Jugosllavisë, na jep shtyllën primare dhe kryesore në përdorimin e kësaj të drejtë apo më mirë të themi këtij parimi. Kjo është shprehur me dhjetra herë, si dhe me shumë argumente tjera që qarkullojnë në opinion. Duke shtjelluar më tej këtë çështje profesori Dimitrijeviq bënë një gabim, kur shprehet se “e drejta e parimit të vetëvendosjes është kufizuar me vetë faktin që secili grup nuk mund të pretendojë që është popull”. Ne shqiptarët e Kosovës i gëzojmë të gjitha atributet e një populli e bile edhe të kombit, kemi gjuhën, kulturën, fenë dhe një histori të përbashkët. Dalja me një pozicionim të tillë, prof. në fjalë edhe një herë të përkujton dinakërinë dhe doktrinën serbe. Por, përfundimisht edhe publikisht me sa po duket përmes këtij shkrimi të prof. Dimitrijeviq, opinioni serb e ka kuptuar se vetëvendosja i takon edhe popullit të Kosovës, siç ka ndodhur me ish republikat tjera Jugosllave dhe më gjerë. Mendoj se ekzagjerim dhe devijimi i këtij parimi si dhe parimeve dhe normave ndërkombëtare është edhe një shembull ndër të tjerët, në politikën serbe dhe urinë e tyre territoriale në Ballkan.
(Gëzim Visoka, 12.01.2006. 13:08)

Autoret Serb me vetdije te plote gjithehere tentojne te imponohen me teorite e tyre,qe kunderomojne ere te shovenizmit Serb.Profesori i nderuar duhet ta kete te kjarte se problemi Shqipetar karshi Serbise eshte me i madh se sa problemi i Kosoves.Shqipetaret edhe me zgjedhjen e Statusit te Kosoves nuk do ti qerojne hesapet me Serbin.Ne arritje te nje Paqetimi te perhershem,duhet nje Arbiter qe do te germonte ne Historin e aferte te vet Shtetit Serb... Vasil Korca,Wien
(Vasil Korca, 16.01.2006. 00:13)

JADNI ČIKA VOJO ! DOKTORE ! Ala si proseto kroz međunarodno pravo ko zec na kupus. Vojo citati iz knjige, i pisati pismeni zadatak prepisom, svaki dobar ucitelj daje jedinicu, a ti jadni čika Vojo samozvani doktore upravo sebi svojom rukom dade tu jedinicu. Zato sto citas i prepisujes, nista od tvog suvog, jadnog, bednog, doktorskog mozga novog, bar u ove tvoje stare dane, pa i doduse nikad nista i nisi znao, zato ste propali ko intelegencia.i sada mozete samo djeci po dječjim vrtičima da pričate priče, jer vas niko i ne slusa od odraslih, sem oni koji nisu naucili još azbuku. Pozivas se na glavu sedam povelje Ujedinjenih nacia, koja i dobro kaze pismenima, ali koju ti i drugi ko ti nisu svatili i lose protumacili, ona se zalaze za zastitu mira i bezbednosti bez pritiska. izvini po tvom srbskom, bi trebalo pisati; ona se zalaze za hladno krvno istebljenje svi naroda bivse jugoslavie, po mogucnoti sto vise ih ubacivati u mlinove termoelektrana , gde ce proizvoditi dosta stuje za Zvecansku topionicu gde cemo sve Albance koje ne prebacimo mrtve u srbiji da spalimo ko sto ih i jeste. Pametnjakovicu tvojim savetima i skolom oterao si svoj narod u propast i corsokak od kojeg necete izlaziti jos sto godina. Jer povelja sedam je napisana za razumne, učtive i intelegentne ljude, koji svataju i prihvataju demokratske odnose međunarodima dvdesetog vjika, a ne srednjeg, kada su slali pametne ljudi na gilotinu zbog suprotnog mislenja od crkvenih vlasti. Potpuno ste dobro citali i clan 103 ali niste ga svatili,i upravo da bi vam naucila taj propusteni cas međunarodnog prava Juzno krilo Nato Pakta aprila mjeseca ’99 umijesto da vam posalju knjige i olovke oni su vam poslali bombe. iI dali do znanja da nema tog clana pa ni 103 ni taj tvoj (1-2) koji ce vam odbraniti glave od međunarodnog prava, zato sto to nije donoseno za odbranu ubica i lopova, nego u odbrani postovanja nacela ravnopravnosti (I cuj ti ovo ) samoopredeljenja naroda. Na sta ti licimo mi bre jadni Vojo Dali si ikad citao koju knjigu istorie i poviesti kao Srbski intelektualac? Da li te je interesovalo nekad odakle su ti tvoji preci? Da li mislis da ces jednog dana umrieti pa ces pred bozjom pravdom odgovarati za lazi koje plasiras Jadnom Srbskom narodu? koji tebe slusa i od tebe ceka savet, Stidim se u kakvoj zajednickoj drzavi smo zivieli nekad, sa kakvim analfabetima i kakve budale su me predstavlale u kulturni sviet nekad. Po clanu (2-4) UN. i SB.one se i nece mesati, jer ovo je sada stvarno tako ko sto i pise. Pa zaboga zasto bi se oni mesali u unutrasnje poslove Kosova, kad mi nikog ne diramo, nit napadamo, sve smo spremni prihvatiti sto izlazi iz međnarodnog ljudskog prava o manjinama, i preuzeti sve obaveze druge sem ponovnog robovanja pod Srbijom. A ako hoce da nas vrate, bicemo spremni ponovo krenuti u oslobodilacki rat, ali sada ko jedna nacija, koja ce pokvariti sve (sporazume-nesporazumnih), ka slobodi i pravu o ujedinjenu svih albanaca pod jadnom zastavom, jer ako vi niste izgubili to pravo, zasto bismo je mi izgubili?. Sporazum rambujea i rezolucia 1244, to su dve najgluple stvari i najvece sramote koje su se desile Ujedinjenim Naciama, pa zar ne svatate, da nijedna strana koja je bila u ratu te godine, nije bila clan U.Na. To sto vi lazete vas narod neka, i trba tako, jer oni jos nisu spremni da znaju zbog cega i kakvih budala su ginuli po tuđim zemljama, dokumenat u Rambujeu, i rezolucia 1244, su toalet papir koji je napisan da bi utihali strasti međutadasnjim, ratobornim stranama, koje su bile dve privatne samozvane drzave, jedna Miloseviceva i druga Rugovina, ni jedna ni druga međunarodmo priznata, niti su imali zastave u Ujedinjenim Naciama ko sto ni sada nemaju definisan statut, nisu Suverene drzave, nijedna ni druga samo lazete narode ko jedni ko drugi, Nezavisne drzave tek cete videti Ali ce ih uskoro biti tri NEZAVISNA REPUBLIKA SRBIJA. NEZAVISNA REPUBLIKA CRNAGORA NEZAVISNA REPUBLIKA KOSOVA Ipak ja mislim Vojo da ce prevladati onih 14 tocaka Gos. Wilsona Gdje je jednu od njih pokojnik pisao o nama Kosovskim Albancima, a to je ono sto ce i bit Pravo Stanovnjstva Kosova na opredeljenje gdije ce Kosovo dobiti vise od 95% glasova i na prvoj plenarnoj sednici parlamenta Kosova Proglasiti Nezavisnu Republiku Kosova jer to je nase pravo a ne rezervisano pravo Srbije i svetske birokratije. Vojo jadni, sto se tice one autonomie, kako je ti zvase i onaj Gospodin “NOŽ” minister vanjskih poslova Srbije Vuk u kozi ovce, koji stalno kudi Millosevica da ga je htio ubiti, koji jadan ni cakiu nije nosio sa sobom sem one glupe glave i olovke, a on barata NŽEvima vec 30 godina, i nikad da ga ispusti iz mozga i ruke, znajte da stara garnitura komunistickih politicara koji su govorili Albanski a lajali pro Srbski, vise ne zivi u ovom svetu, da vam justificiraju tu Kilavu Autonomiu. jer posle one Titove Autonomie koja je ugusena krvlju 32000 kosovskih Albanaca, sve autononije sveta propale su za nas pa i ta vasa sadasnja. Vojo probudise od srednjeg vieka i dođi sebi, a kad budes stigao u ovaj u koji zivimo mi sada, saznatces da ti je bolje da se bavis ratarstvom, nego međunarodnim pravom. Nije za tebe brate, ostanite zivi i zdravi do skorig dana pa da slavimo svi mi nezavisnost nasih drzava koje sam gore napominjao. Kemail H. Hyseni Prishtinë KOSOVË.
(kemail hyseni, 17.04.2006. 22:47)

Polja obeležena crvenom zvezdicom su obavezna.

* Vaše ime i prezime:
* Email:
* Komentar:
 
FORUM

Govor Don Šan Zefija, Biskupskog Kancelara, Katolička crkva

Međuverska konferencija o mirnoj koegzistenciji i dijalogu
Pećka Patrijaršija
Peć 2 –3. maja 2006. godine.OSTALI ČLANCI
Pročitajte ostale tekstove

REAKCIJE
© 1998-2005 CDRSEE, KosovaLive i Medijski Centar Beta
Odgovornost za sadržinu tekstova objavljenih na sajtu www.kosovakosovo.com u potpunosti preuzimaju Centar za demokratiju i pomirenje, agencija KosovaLive i Medijski Centar Beta. Tekstovi ni na koji način ne odražavaju mišljenja donatora koji su pomogli Albansko-srpski forum za razmenu informacija.